Skip to main content

Program: Back to school, mrsm mersing

After 9 years, finally, I am back to my beloved, my ex-school, MRSM Mersing =))
Seriously miss this place so much, where I grown up, learn from each other, practically, I met a lot of nice buddy here!
How cool last time where each of us help each other, in terms of study..
Thanks a lot everyone =)

What made us back to school?
Generally, it is part of reunion, also to meet our teacher, who support us, who always friendly to us, who we respect the most, without fail, made us always move one step ahead, thanks so much miss elly.. so cool of you, my Bahasa Malaysia teacher =)


Also, because of our junior.
Maybe, our junior need to work harder. Last time, all of us stand up, to prove that we are among the best mrsm in malaysia, lets beat other mrsm bitara.


It was funny when the teacher ask us for not too struggle, because they afraid that the ranking might drop for the next year. Hey, we manage to climb drastically, to be among the best mrsm in 2004, we are top 10 =)). It is not no.8,9, or 10 as I remember.


We are so proud to bring mrsm mersing up to the top 6, and scare mrsm bitara that time. We are so new, and I am the 3rd batch of spm for mrsm mersing. So, we advice the junior that life is not easy as we need to be strong. SPM is not the real challenge anyway. If they find that they almost give up by now, they should change the mindstate.


We might not the best people on earth, but we try to present in this world in the best pose/best shot that we can show. Anyway, I enjoyed my learning process in mersing. It is always the best place to come back =). Thanks dear teacher, thanks so much!

And, definitely, we enjoy our bbq session with my ex-schoolmate, and not forgotten, warung cendol that we always come and enjoy during ouring. Hehe..

Will come back. Promise =)

Comments

Popular posts from this blog

Sambung belajar atau kerja?

Tujuan i tulis kali ni dengan harapan dapat bantu orang yang masih lagi berfikir atau dalam dilema. Nak sambung belajar ke atau terus kerja.. Sama jugak macam kite yang dulu. Still blog walking untuk tau macamana hidup lepas sambung belajar dan kerja.

I cuma nak share. Dulu lepas spm i sambung matrik setahun dan terus grad dapat degree. Alhamdulillah perjalanan tu dipermudahkan tuhan. Dari segi bantuan keewangan pulak, masa degree tu dapat tajaan jpa. So takde concern nak langsaikan pinjaman ptptn. 
Lepas almost nak grad tu, ada apply nak sambung master terus. Siap pegi interview dekat UM, dan apply USM untuk course Msc. Family jenis tak kesah nak sambung belajar. Tapi kite cam segan nak tanya boleh tak nak pinjam duit untuk sambung master dekat parents. Hurmm..
Walaupun i rasa parents akan bagi pinjam kalau mintak, tapi i choose not to. Cukup lah sampai degree. Yg lain kena berdikari sendiri. Lepas grad i kerja jadi RA kat usm. Konon ada niat nak sambung master by research. Tapi rasa…

eLife: Dont be stupid. They just need money.

Sape yang pernah try eLife ni, ade hajat rasa nak berbisnes, nak kaye cepat? Baik try benda lain. Stop jela One Community eLife ni a.k.a dont be stupid.
Product ni (mesin terapi ion) tak pernah bersalah. Tapi, orang yang run business ni dengan cara MLM, desak orang sampai sanggup berhutang, tipu kawan, buat personal loan bagai, itu ialah cara yang salah.
Ada la kurang dari 10 orang ex-student satu universiti dulu masuk eLife ni. Camane diorang boleh join pon aku tak tau. Tapi leader diorang tu, keje kat HKL, tapi bukan doctor, pegawai dalam bidang kesihatan. Dulu, orang panggil die dgn nickname die je, skarang ni, da jadi orang besa la katekan, kena panggil "Encik" walaupon sebaya. Pecaye? haizz
Sebab konon2 die bagos sangat, ramai la budak Uni aku ni, esp yang tak dapat keje lagi, yg dah keje tapi nak lompat keje, masuk benda ni.
Salah ke diorang nak bisnes? Memang tak salah nak bisnes. Tapi, takyah la sampai tipu orang, buat orang sakit hati, kena pinjam duit ribu2, buat …

Soalan berkenaan MBA. Walau dah muak, saya jawab

First of all, thanks to Allah and everyone especially my friends that always help me along the way. Dah complete pun sem 3. Next week dah nak masuk semester 4. Yeay!😃
Diskesempatan ini, saya ingin menjawab soalan ringkas yang sering ditanya oleh rakan-rakan sebaya dan jugak yang tak sebaya pasal MBA. Kadang-kadang sakit jiwa juga nak menjawabnya. Tapi, ada jugak baiknya kalau tanya dari tak tahu kan?
Soalan1: Dapat naik gaji tak lepas dapat MBA Well, depends pada company nak bagi increment atau pun tak. For me, no increment walaupun kau dapat PHD sebab company yg kerja sekarang akan bagi gaji ikut skill. So, kalau kau rasa lepas MBA skill kau akan bertambah dan melimpah-ruah, confirm kau akan naik gaji. Trust me!
Ada je company yang akan naikkan gaji lepas dapat MBA.  But, sila lah fikir positive terutamanya kalau kau dah setuju nak sambung belajar MBA, apa motif kau yang sebenar? Nak naik gaji? Self-improvement? Mengejar title? Atau apa? Fikir baik-baik tau.
For me, I sambung MBA se…