Skip to main content

The apprentice Asia: Whoaaa

I am the no.1 fan for The Apprentice, watching and also learning something from Donald Trump. He is awesome.
For Asia version, I guess that Tony Fernandes is way too strict compared to Donald Trump.
But, i like his style =)

The candidates look pretty awesome.
Some works for many years in marketing, and sales field.
Some owns company with countless branches all over the country.
They are awesome people.

I am wondering where to put myself after watching them.

From the 1st episode, i can conclude that, tho most of them have wide experience in business, somehow, we should ensure that we have a good basic.

As I am still learning about business, strategy is important.

Reflect back to myself, I am doing marketing. Almost everyday, I check my pricing, do analysis, do survey, market research, sometimes, i dont know what I am doing everyday by looking a lot of calculation and numbers. I am not sure either I am doing it correctly, and does my work contribute something good to company? Jeng, jeng, jeng..

Sometimes, almost getting crazy because of need to do justification, experiment, and confuse either my sales mechanics is good enough? Hmm..

In business, they call marketing team as a planner.

Before I join marketing team, I am doing sales. It is true that doing sales is much more enjoyable. At least within a month, no need to stay back and do paperwork for at least 3 days in a week. I feel that I am more lively in the field compared to stuck in the office.

And, most of the time, when the sales rise very high, Sales person will claim that, it is because of us, we did well this month. Or, if sales drop, we start to blame each other. Haha. It is common.

Results is important



Comments

Anonymous said…
My relatives every time say that I am killing my time
here at web, however I know I am getting know-how all
the time by reading thes pleasant articles.


Also visit my homepage; http://www.youtube.com/watch?v=Uo_9UEeTWMQ

Popular posts from this blog

Sambung belajar atau kerja?

Tujuan i tulis kali ni dengan harapan dapat bantu orang yang masih lagi berfikir atau dalam dilema. Nak sambung belajar ke atau terus kerja.. Sama jugak macam kite yang dulu. Still blog walking untuk tau macamana hidup lepas sambung belajar dan kerja.

I cuma nak share. Dulu lepas spm i sambung matrik setahun dan terus grad dapat degree. Alhamdulillah perjalanan tu dipermudahkan tuhan. Dari segi bantuan keewangan pulak, masa degree tu dapat tajaan jpa. So takde concern nak langsaikan pinjaman ptptn. 
Lepas almost nak grad tu, ada apply nak sambung master terus. Siap pegi interview dekat UM, dan apply USM untuk course Msc. Family jenis tak kesah nak sambung belajar. Tapi kite cam segan nak tanya boleh tak nak pinjam duit untuk sambung master dekat parents. Hurmm..
Walaupun i rasa parents akan bagi pinjam kalau mintak, tapi i choose not to. Cukup lah sampai degree. Yg lain kena berdikari sendiri. Lepas grad i kerja jadi RA kat usm. Konon ada niat nak sambung master by research. Tapi rasa…

eLife: Dont be stupid. They just need money.

Sape yang pernah try eLife ni, ade hajat rasa nak berbisnes, nak kaye cepat? Baik try benda lain. Stop jela One Community eLife ni a.k.a dont be stupid.
Product ni (mesin terapi ion) tak pernah bersalah. Tapi, orang yang run business ni dengan cara MLM, desak orang sampai sanggup berhutang, tipu kawan, buat personal loan bagai, itu ialah cara yang salah.
Ada la kurang dari 10 orang ex-student satu universiti dulu masuk eLife ni. Camane diorang boleh join pon aku tak tau. Tapi leader diorang tu, keje kat HKL, tapi bukan doctor, pegawai dalam bidang kesihatan. Dulu, orang panggil die dgn nickname die je, skarang ni, da jadi orang besa la katekan, kena panggil "Encik" walaupon sebaya. Pecaye? haizz
Sebab konon2 die bagos sangat, ramai la budak Uni aku ni, esp yang tak dapat keje lagi, yg dah keje tapi nak lompat keje, masuk benda ni.
Salah ke diorang nak bisnes? Memang tak salah nak bisnes. Tapi, takyah la sampai tipu orang, buat orang sakit hati, kena pinjam duit ribu2, buat …

Soalan berkenaan MBA. Walau dah muak, saya jawab

First of all, thanks to Allah and everyone especially my friends that always help me along the way. Dah complete pun sem 3. Next week dah nak masuk semester 4. Yeay!😃
Diskesempatan ini, saya ingin menjawab soalan ringkas yang sering ditanya oleh rakan-rakan sebaya dan jugak yang tak sebaya pasal MBA. Kadang-kadang sakit jiwa juga nak menjawabnya. Tapi, ada jugak baiknya kalau tanya dari tak tahu kan?
Soalan1: Dapat naik gaji tak lepas dapat MBA Well, depends pada company nak bagi increment atau pun tak. For me, no increment walaupun kau dapat PHD sebab company yg kerja sekarang akan bagi gaji ikut skill. So, kalau kau rasa lepas MBA skill kau akan bertambah dan melimpah-ruah, confirm kau akan naik gaji. Trust me!
Ada je company yang akan naikkan gaji lepas dapat MBA.  But, sila lah fikir positive terutamanya kalau kau dah setuju nak sambung belajar MBA, apa motif kau yang sebenar? Nak naik gaji? Self-improvement? Mengejar title? Atau apa? Fikir baik-baik tau.
For me, I sambung MBA se…