Friday, 31 May 2013

My version of porridge


Its Weekend =))) yeeeehaaaaa!!
I feel so tired yesterday and I slept about 10 hours last night.
Wakeup fresh, early in the morning, and I cook porridge for my breakfast.

And, after 2 hours, I feel hungry again..
This is the starting point where I feel regret eating porridge.
Haha..


Wednesday, 22 May 2013

The apprentice Asia: Whoaaa

I am the no.1 fan for The Apprentice, watching and also learning something from Donald Trump. He is awesome.
For Asia version, I guess that Tony Fernandes is way too strict compared to Donald Trump.
But, i like his style =)

The candidates look pretty awesome.
Some works for many years in marketing, and sales field.
Some owns company with countless branches all over the country.
They are awesome people.

I am wondering where to put myself after watching them.

From the 1st episode, i can conclude that, tho most of them have wide experience in business, somehow, we should ensure that we have a good basic.

As I am still learning about business, strategy is important.

Reflect back to myself, I am doing marketing. Almost everyday, I check my pricing, do analysis, do survey, market research, sometimes, i dont know what I am doing everyday by looking a lot of calculation and numbers. I am not sure either I am doing it correctly, and does my work contribute something good to company? Jeng, jeng, jeng..

Sometimes, almost getting crazy because of need to do justification, experiment, and confuse either my sales mechanics is good enough? Hmm..

In business, they call marketing team as a planner.

Before I join marketing team, I am doing sales. It is true that doing sales is much more enjoyable. At least within a month, no need to stay back and do paperwork for at least 3 days in a week. I feel that I am more lively in the field compared to stuck in the office.

And, most of the time, when the sales rise very high, Sales person will claim that, it is because of us, we did well this month. Or, if sales drop, we start to blame each other. Haha. It is common.

Results is important



Friday, 3 May 2013

eLife: Dont be stupid. They just need money.

Sape yang pernah try eLife ni, ade hajat rasa nak berbisnes, nak kaye cepat?
Baik try benda lain. Stop jela One Community eLife ni a.k.a dont be stupid.

Product ni (mesin terapi ion) tak pernah bersalah.
Tapi, orang yang run business ni dengan cara MLM, desak orang sampai sanggup berhutang, tipu kawan, buat personal loan bagai, itu ialah cara yang salah.

Ada la kurang dari 10 orang ex-student satu universiti dulu masuk eLife ni.
Camane diorang boleh join pon aku tak tau. Tapi leader diorang tu, keje kat HKL, tapi bukan doctor, pegawai dalam bidang kesihatan.
Dulu, orang panggil die dgn nickname die je, skarang ni, da jadi orang besa la katekan, kena panggil "Encik" walaupon sebaya. Pecaye? haizz

Sebab konon2 die bagos sangat, ramai la budak Uni aku ni, esp yang tak dapat keje lagi, yg dah keje tapi nak lompat keje, masuk benda ni.

Salah ke diorang nak bisnes?
Memang tak salah nak bisnes. Tapi, takyah la sampai tipu orang, buat orang sakit hati, kena pinjam duit ribu2, buat loan, sampai smua orang pon rase trauma kalau dapat SMS nak pinjam duit.

Camane susah pon aku, akan ada rasa malu nak pinjam duit dari rakan-rakan, lebih2 lagi yang tak bape kenal, tibe2 nak pinjam duit. Kalau bestfriend pecaye la jugak. Tapi, kalau fikir, sebab bukan best friend la die berani buat camtu, sebab kalau tak baya balik pon, nak gaduh pon, die takde rase bersalah. Kan?

Biasenye taktik orang eLife ni, mula2 nak pinjam RM3,000.
So, mula la die nak pinjam RM500 dari 6 orang kawan.. Taktik die memang kena pinjam skali banyak. Sebab kalau pinjam RM100, nak kne cari 30 orang plak.. So, kalau pinjam rm500, mungkin ade lagi yg mintak tawar, dari RM500, 400,300,200, last2 dapat RM100 je?? ade pulak yg boleh bagi RM50.
So, die akan send SMS nak pinjam skali banyak..

Heran, apsal die tak berani call?
Sebab, statement call ni storyline die boleh bertukar2.. Bukan senang nak tipu.. Kalau 30 orang call die serentak tanye knape nak pinjam duit, pengsan la kann..so, SMS je.
Phuii

Dan, ade yg aku paling takleh blah, siap ade yg cakap, family sakit, nak pinjam duit, nak buat treatment, dan yg paling best, dan terkini, nak pinjam RM30,000 sebab nak beli mesen ni untuk buat treatment.
So, boleh tak engkau sebagai kawan, buat loan untuk aku?
Perghhh.. gile ke nak buat loan untuk org yg takde pertalian darah? Kalau die kaye raye takpe. Personal loan bukan shortcut, dan akhirnye akan sengsara jugakkk...

Lagi satu, mase korang join eLife ni, memang la die cakap ukhwah persahabatan sangat erat konon. Pastu dengan orang lain takleh pecaye sebab kata2 orang lain akan menjatuhkan semangat kite konon. Dan, bile aku tengok orang yang dah quit eLife ni, diorang trus buang kau dari hidup diorang.
Sangat bertentangan prinsip a.k.a kawan sebab duit.

Rase macam sedih gak la. Ramainye orang bodoh melayu join. Sesungguhnye, takde cara senang nak dapat duit. Dan dpd korang invest atau buat loan dgn kawan2 dan dapat cacian dari kawan, putus kawan untuk dapat pinjam RM3,00 atau RM30,000, baik la korang pegi invest duit tu buat bisnes lain.

Sila jangan tertipu. Sesape yang nak sample SMS dari ramai penipu eLife, please contact me =)