Friday, 12 June 2015

Bali trip day 4: Tanah Lot


Sape pegi Bali, pleaseeee lah datang sini. WAJIB! Kite suggest datang seawal yang mungkin sebab view die memang worth it. 


Apebende yang best sangat kat sini? 

1) Ombak die kuat 
2) Udara rasa fresh
3) Air laut biru + hijau jernih
4) Ada temple dekat tengah laut


Bear in mind, careful jangan la asik duk selfie tak ingat dunia. Sebabnya?
Dah masuk dalam news ada orang mati kat sini sebab kena sambar ombak masa tengah berselfie.
Sape suka surfing memang best lah datang sini, sebab ombak die kuat.


See, tengok anak ombak tu. Nakal~


Actually, kite suke betul la tengok warna air dia. Ini baru la natural kan..


Dekat sini je dah spend masa almost sejam sebab impress dengan kejadian alam. View camni tak dapat kat Malaysia.


Dan.. jangan lupa pakai sun block untuk elakkan muka hitam legam. Boleh tahan panas sampai rase nak tukar baju.

Next station pulak kitorang pegi tempat Julia Robert shooting. Masa sampai tu memang matahari terpacak atas kepala. Ramai nau mat saleh jemur badan. Kite tak larat nak jemur badan yang sedia hitam. Tapi, ada niat nak datang sini next time. Nak mandi pantai =)


Sangat panas sampai tak boleh bukak mata.



Rasa sedih pulak sebab esoknye dah nak kena kerja. Huwaaaaa~!
Trip kali ni best =) 5**

Kami trus gerak pegi Bali Massage & Airport untuk balik.

Ini ialah tips & trick kalau nak pegi Bali:

1) Book supir siap-siap (Recommended: Book Jacky)
2) Book hotel (Tak semestinya book kat Kuta. Nak duduk seminyak pun ok sebab dekat je)
3) Sila bawak bekalan makanan halal macam maggi, bawak pegi mana-mana, tinggal dalam kereta in case supir bawak tempat makan yang tak halal.
4) Duduk hotel murah pun takpe sebab 8 jam lebih akan berjalan outdoor. Bilik cuma untuk tidur. Unless yang nak relax kat hotel.
5) Kalau nak beli gift, boleh mintak supir bawak shopping kat kedai nama "Krisna". Krisna ni ala-ala Mydin, harga borong. Sapa yang jenis high-end, maybe tempat ni tak sesuai. Boleh pegi jalan area Kuta. Tepi jalan along the way tu ada banyak kedai.
6) Jangan lupa bawak travel adaptor untuk charge bateri. 
7) Sape yang nak iron tudung dan etc, baik pegi tanya hotel tu siap-siap before pegi Bali. Confirmkan yang hotel tu provide iron atau tak.
8) I suggest bawak beg besar. Yang paling besarrrrr... Sebab kite sendiri bawak beg kosong masa pegi. Bila balik, beg sendat sampai overload lebih 15kg. Sape kaki shopping baik beli luggage 30kg.

Sekian, happy holiday!