Saturday, 29 April 2017

Zawara Coffee Burger


I am in love with FOOD 😃

Since my college days, I always remember "Burger Abang Sihat" in front of 7eleven in Kubang Kerian. It is just in front of gate no.2 USM.

That's the best burger that i had in my life (Fuyoh!).
Now, I found a good burger. Yes, finally.

It is made by Zawara.
I feel like eating burger again, again and again.
It is so yummy!!


Tuesday, 28 March 2017

Soalan famous: Macam mana life buat part time weekend class MBA?

Hope i dapat tolong orang-orang yang tengah confuse, tapi tak tau nak tanya siapa. Sebab dulu i pun macamtu ada rasa tak pasti nak sambung MBA part time. Ada beberapa kawan whatsapp and message kat facebook tanya pasal life buat MBA part time. Yelah, sebab kadang2 ada jugak post gamba dekat fb and ig.

Ok, here you go.
Nak terangkan background life i before MBA dan lepas MBA.

Life before MBA:
- Normal working days: pegi keje sampai office 9am, sampai rumah average dalam 8-9pm.
- Kat office tgk handphone bila ada customer call atau nak call out sebab busy mak aih lari sana sini and always ade je issue/meeting/adhoc discussion.
- Balik rumah most of the time kalau extra rajin boleh balik 6.30pm pegi beli barang dapur utk masak, worst case makan luar. Most of the time, memang makan luar
- Kalau ada paperwork, kejar deadline memang lebam mata bukak laptop siapkan kat rumah. Ada lah beberapa kali dalam sebulan yg pack gile sampai terpengsan bila sampai rumah, terus tidur dan terjaga pukul 2am. Lepastu terus sambung buat keje opis sampai subuh.
- Weekend: Tidur, bangun lewat sikit, dan keluarrr hooreyyyy!!

Life after MBA:
- Normal working days: pegi keje sampai office 9am, sampai rumah average dalam 8-9pm.
- Kat office tgk handphone bila ada customer call atau nak call out sebab busy mak aih lari sana sini and always ade je issue/meeting/adhoc discussion.
- Malas nak masak. Rasa letih sebab weekend pun takleh tidur lama
- Kat opis handphone tak henti-henti whatsapp dpd classmate. Sometimes bincang gossip, homework, exam, dan lain-lain
- Bila dah hari Rabu, ada rasa sedikit kesedaran especially bila sabtu ada exam atau nak submit report/presentation
- Friday night?? OMG masetu la baru nak speed up buat homework!!!!
- Sabtu: Kelas petang from 2pm to 6pm. Untunglah kalau sekadar kelas. Normally mesti ada je benda nak submit, present, homework, exercise.
- Ahad: Kelas pagi from 9am-1pm. Muka pun lebam la kan sebab hari ahad kena bangun awal. Geram je tengok orang tarik selimut pagi ahad. Kalau lepas habis kelas hari ahad, esp kalau habis exam memang rasa nak berjimba atau lepak minum-minum dgn classmate release stress. Paling nerd, kau duduk lepak dgn groupmate discuss group assignment seterusnya.
- Kalau letih yang amat, balik kelas hari ahad terus reunion dengan katil. Haha
- Hari isnin pegi keje dengan keadaan agak lesu. So, makan lah vitamin.
- Benda paling BEST dalam hidup ialah masa public holiday yg jatuh hari weekend, dan jugak semester break. Masetu perasaan macam haiwan baru terlepas dari zoo dah 20tahun.
- Kenal erti study group esp bila nak exam sebab masing2 keje dan takde masa pun nak bukak buku.
- Ada beberapa kali kena ambik cuti sebab nak settle something. Kadang ambik half-day sebab nak kena buat assignment. Cari company mana-mana nak buat interview sampai aku rasa nak muntah darah bila nak cari company baru nak buat assignment. Tu aku tak story lagi pasal Academic Business Research. Lagi lah.. Yang tu mungkin the last chapter lah story. Hehe

Paling tak seronok masa buat MBA part time (weekend) ni ialah.. Bila kawan-kawan ajak keluar, mesti ko tak free. Yelah, takkan nak keluar weekdays. So, sabar la dalam 2 tahun ni. Semester break pulak, bila kau ajak kawan keluar, kawan kau pulak pegi somewhere. Stress aku. So, mereput lah jugak. And, lagi stress kalau sape yg sejenis kena kerja weekend cam aku kadang-kadang, maka terimalah azab bila ponteng kelas dan muka blur gila. Haha!

Lagi satu, kalau ko dapat bos yang tak faham and tak support ko buat master lagi lah. Memang best of luck jawapannya. Mesti dia takleh terima ko pegi keje muka lebam tak cukup tido. Kadang mintak cuti sebab nak setel something. Lunch time bile ko selak kertas homework tiba2 ada orang intai.

So, please jangan terpedaya sangat dengan tipu helah gambar kat fb. Memang nampak gembira. Tapi, banyak benda tak diceritakan. 

Walaupun meletihkan, tapi dia seronok. Seronok bila dapat pass through every phase. So, good luck!!

Friday, 24 February 2017

My journey

This week I keep on thinking about my life and future. Until the stage that I even calculate how long I should live and checking which country that I should go next. Haha! Is it too much? Living alone abroad has taught me to appreciate my journey. Aihh, I really feel that my shoulder is heavy now. Too many things to do.

But, I must always be thankful to god for all of the gift, blessing, opportunities, and many more! Even though my life is not perfect, not that successful, not that rich, but the gift is much more than my own effort. 

I still remember, 7 years back when I was in USM; the future seems uncertain. I don't know what should I do after graduate. A lot of bad stories like some seniors facing difficulties to get job. But, in my mind I always remember this: "If we always try our very best in anything that we do, we will be successful, anywhere, anytime". This is the quote from my homeroom teacher (MRSM Mersing). I miss her, I miss MRSM Mersing too! 

After graduated, I am not well verse in english. Most of the time, I really need to crack my brain to combine few words to build a sentence each time I need to communicate in english 😶. Sad, but it is true. 

My first job - working as a research assistant in sport science lab. It was so fun. Playing with rats, and help the master student to conduct research. That time, as I remembered 3 students came from Iran. So, it is like chicken talking to a cat (I am the cat). The cat try to listen and understand what the heck is he talking about. But, both chicken and cat are passionate enough to listen and try to help each other. I slowly improve from there. So, just practice!

Then, I feel like I want to change environment and move to a better place to get better income. The flow was easy, and my application was accepted after few days of interview. My colleagues that time, all of them speak english as their first language (sweating!). Days was a little bit more challenging, because most of the patient are the VIP type. And I am just a kampung girl. Correction: A kampung girl with a high ambition.

I know that after 1 years+ of working I can get better income. Then, I move again to another company. This round, I need to deal with many more foreigners from Indonesia, Iran, China, Korea, and even Kazakh.. Haha! Interesting isn't it. I guess that it is my fate to always be surrounded by foreigners - of course for a good reason. That time, I feel like I am the only muslim. And they ask a lot about the religion, the lifestyle, and I can say initially, they have bad perception towards me. Muslim lady is perceived as very close minded, cannot shake hands even just for greetings and to show respect, cannot involve in sports, cannot sit together to have fun and discuss about anything. After a while, things has change. At least, in their mind they will remember me as the muslim girl that they can always hang out with, and discuss about almost everything 😎. Still keep in touch with them.

My journey continues as I change the job again (omg. I am not loyal). That time I only think of to get out from the workplace as I need more time for myself and I should learn something new quickly before I get old. There you go, I was accepted after 4 rounds of interview. I was accepted and the company send me to Singapore for training. Hmm.. I was scared, nervous, and I dont know what should I do as a start. Same thing. Again, I receive feedback that they afraid I cannot do well. Also, same perception - people that wear tudung normally are not open minded.

Since then, I feel like.. I really want to show and prove to the world that people that wear tudung also open minded. We are smart as well. We pray 5x per day but it doesnt limit us until we cannot sit together and talk. You can always drink wine and beer, while I can enjoy my green tea. You can eat pork next to me and I will not feel offended at all. I am normal. I can celebrate Chinese New Year. I celebrate new year too. We can exchange gift during Christmas. I can go to church if you need someone to go to church with you. I can read bible, no problem and still continue to be a muslim. Being a muslim is not difficult at all. We can be good friends even we have different religion. In short, I want to change the perception. The task is not easy, but it is doable.

It is true that in my day-to-day life, I live to prove to people that I CAN DO THIS. At the same time, to change other perception like Malays are normally lazy, cannot talk in english, not independent, cannot survive and the list goes on.. Seriously, I feel tired to live everyday just to prove that hey,, you are wrong. But, I realize that it change me to a better person. To always remind me to always work hard. Honestly, only after close to 2 years people really notice the good things about you, they believe you and thank god I am patient enough. There are days that I feel I couldn't handle the pressure, but I remember the magic quotes. At least, I want to be remembered as the talented and young muslim+malay+kampung girl, brought up in a small kampung, not even attended pre-school. I want to be seen as a strong person that has unique way of thinking. My idol is Yuna 😊 (just want to let you know. Hehe).

I have a lot of interesting story to share with regards to my solo working trip in few countries. In less than 5 years, I realize that I have change a lot. 5 years back, I don't think that I even have a dream to travel alone. Now, I get used to it. 5 years back, I am not confident at all. Now, at least I can talk and express my opinion freely even sometimes it is ridiculous. I realize that with courage, everything is doable. My fighting spirit is multiple times bigger than my body hehe.. I want to inspire many more people to do great things in life. Till then, cheers!


Monday, 20 February 2017

Soalan berkenaan MBA. Walau dah muak, saya jawab

First of all, thanks to Allah and everyone especially my friends that always help me along the way.
Dah complete pun sem 3. Next week dah nak masuk semester 4. Yeay!😃

Diskesempatan ini, saya ingin menjawab soalan ringkas yang sering ditanya oleh rakan-rakan sebaya dan jugak yang tak sebaya pasal MBA. Kadang-kadang sakit jiwa juga nak menjawabnya. Tapi, ada jugak baiknya kalau tanya dari tak tahu kan?

Soalan1: Dapat naik gaji tak lepas dapat MBA
Well, depends pada company nak bagi increment atau pun tak. For me, no increment walaupun kau dapat PHD sebab company yg kerja sekarang akan bagi gaji ikut skill. So, kalau kau rasa lepas MBA skill kau akan bertambah dan melimpah-ruah, confirm kau akan naik gaji. Trust me!

Ada je company yang akan naikkan gaji lepas dapat MBA. 
But, sila lah fikir positive terutamanya kalau kau dah setuju nak sambung belajar MBA, apa motif kau yang sebenar? Nak naik gaji? Self-improvement? Mengejar title? Atau apa? Fikir baik-baik tau.

For me, I sambung MBA sebab sekarang ni involve dengan business related job walhal takde satu habuk pun knowledge pasal business. So, I decide untuk sambung.

Soalan 2: Ape kebaikan atau kesan lepas sambung MBA. Memang berguna ke MBA?
Ini antara kesan kepada diri ini lepas sambung MBA:

1. Pandai tunjuk hebat kat office dengan menggunakan ayat yang nampak genius contohnya "economic of scale concept", concept pricing (price skimming).
2. Kau akan faham lebih bila tengok TV yang berkaitan dengan isu economy dan bursa saham. Contohnya bila dia cakap pasaran ditutup rendah. Lepastu bila kau baca paper pasal segala bagai ratio pasal bursa, kau pun boleh senyum sorang-sorang sambil cakap "YES!!" finally aku faham benda ni.
3. Untuk golongan budak yang lari field macam aku bila bekerja, at least kau akan jadi master dalam bab buat SWOT, dan segala bagai marketing dan business analysis. Benda ni penting sebab akan membantu critical thinking.
4. Kite juga tak memerlukan banker atau orang sales untuk prepare berapa monthly payment nak kena bayar kalau buat loan rumah, dan lain-lain loan.
5. Juga, segala investment pun akan jadi diversified walaupun duit cuma beberapa sen. Tapi itu sangat penting.
6. Faham sikit-sikit pasal islamic concept dalam banking. Dan jugak terlerai persoalan kat kepala pasal mana datang income kalau semua bank apply islamic concept.
7. Faham pasal operation dan betapa detailnya keperluan nak jadi orang operation
8. Mungkin ada jugak orang yang takde basic account akan cakap faham apekah itu COGS. I dah adapt dengan segala terms tu sebab dah culture shock masa first year of working 😃

Soalan 3: Lepas MBA boleh jadi consultant ke?
Aku sendiri tak pasti. Cuma, bergantung pada field masing-masing. Contohnya, lepas MBA ada banyak room untuk develop diri sendiri dan ambik special certification. Contohnya untuk field marketing ada CIM, CIMA untuk accounting. Certification ni akan bantu kome untuk dapat sedikit title di hadapan nama bila nak apply job atau kalau dah lama dalam industry boleh la buat consultancy company yang related dengan field. Honestly lepas keje dalam field dah 4 tahun pun belum confident lagi nak jadi consultant. Tapi, kalau tak cuba sampai bila tak tau kan?

Soalan 4: MBA susah ke tak?
Takde benda yang senang dalam hidup. Kalau semuanya senang, maka semua orang ada MBA. Setiap orang akan experience challenge dan internal conflict dalam diri antara nak proceed atau tak. Especially yang belajar sambil kerja ni. Untuk orang yang dulu dari field biology ke, atau whatsoever yang tak related pun dengan business, maybe a little bit more challenging than others. Tapi, trust me yang maths engineering lebih susah dan lagi sukar nak lulus daripada MBA. It is all about hardwork. Untuk health related field, this is way easier than anatomy and physiology. To my ex-classmate and junior, come on.. Dosimetry lagi susah daripada benda ni. Just that you kena allocate sikit masa untuk study everyday kalau nak dapat 4 flat (Sebabtu aku tak 4 flat. Haha!)

Soalan 5: Hari-hari kena study ke?
Nak menjawab soalan ni agak susah. Sebenarnya kalau nak sekadar lulus dengan angkat topi campak ke langit tapi tak 4 flat macam aku,.. jawapannya ialah tak study hari-hari pun. Saya ialah sejenis yang last minute. Tapi, satu subject tu try tak ponteng lebih 2x sebab kelas pun weekend. Kalau ponteng kelas sekali ibarat ponteng seminggu tau! Selalunya akan gubra bila dah hari Jumaat sebab Sabtu ada kelas/test/presentation. Hehe. Ada beberapa kali yang duduk depan laptop tak toleh kiri kanan sebab tengah panic siapkan kerja. Well, itu semua sweet memories.

Soalan 6: Penat ke tak study
Ofcos la penat. Tido seharian pun letih. Apetah lagi study. Sebagai golongan stray cat macam saya, yang hidup dah sedia ada tak terurus sebab kerja. Dan saje bunuh diri sambung master. Memang la azab. Ketahuilah sejak sambung master badan rasa lesu sebab kita macam tak rest pun dalam seminggu. Tambah pulak sejenis yang kena kerja sampai lewat malam. Tapi, semua tu benda boleh settle kalau ada kemahuan.

Nanti kalau ada soalan lain akan saya tambah lain masa 😏
All the best kepada yang dah daftar MBA.
Your journey will begin soon.

Friday, 8 July 2016

Syawal 2016

Selamat Hari Raya!


Raya 2016 is considered as not bad for me. At least I manage to reach home like 4 days before Raya. BUT, yes it was such a memorable one. This year I am very messy struggling with work and to balance it with my study. Of course I spent more time for work, obviously. Hehe

I am very lucky because my lecturer said we can submit all of the assignments before Raya. Yes, before raya means before takbir raya for me. Hahaks.. Raya falls on Wednesday. I start to work on my assignment on Sunday. Before this I tried my best to read some journals but, end up I found the journal under my pillow (erk..)

Then, I really struggle a day before the deadline. Drank a can of Nescafe, and stay awake. Yoshh!! I really stay awake until I click the magic "Submit" button. I supposed to iron my Baju Raya, but my heart beat too fast. Then I decide to sleep for a while. I dozed off for 1 hour and start to rush for Raya. My eyes looks swollen and red. Quickly touch up using concealer. Oh ya, I learnt on how to use concealer from my classmate. Plus, I put on eyeliner to cover my sleepy eyes. Whoa then I realize how useful this makeup tools to me. Should have use it long time ago!



I hardly take selfie. This is my picture around 2pm+. Yes, I slept for 1 hour that day. My left eye was itchy due to allergies - maybe because of dust. Not used to dust since I use my air purifier (Poyo gila!). Well, I hate to pun on make up, but end up I need them to cover up so that my relatives will think that I am doing fine and not struggling like hell. Haha.

Then my classmate was so excited. Like an animals that just escape and run really fast from zoo (over sikit). No, in fact I am excited too. School break + public holiday + Raya. Yeehaa!!

To be honest, I am scared of brain aneurysm. I've read few news that students, worker, died because of did not get enough sleep, depend on coffee to stay awake. Oh no.. I am scared. I hope that I can enjoy a bit more, before Monday. Definitely Monday blues punya next week. All the best to me.

Monday, 20 June 2016

Fasting month version 2016

This year my fasting month is very simple.
I am allowed to go home at 4pm which is super nice!!
For almost 5 years I've been working in Klang Valley, this is my 2nd time I bought something from Bazar Ramadhan. Imagine how cool I am ;)

Normally either me or my sister will cook at home. Last year was slightly better as I can still cook alternately. But, this year is just crazy. I can count how many time I cook at home (omg).

Well, I am getting thinner.
Here you go, I want to share on how you can really reduce weight during fasting month.

1. For early breakfast, I will eat whatever things that I have like drinking plain water, or biscuits.
2. In the day, I am working like normal days. Very busy, and hardly to sit in my desk.
3. Hardly go home at 4pm even we are allowed to.
4. Hadap traffic jam
5. Reach home nearly 7pm and thinking what to eat for buka puasa.
6. End up cooking something like frozen food (curry puff, nugget, burger), or anything fast like tomyam, fried rice.
7. I drink plain water, and no tea or coffee like usual days. It is a bit acidic and make my body even more dehydrated. So, I avoid it for Ramadhan.
8. Eat slowly while watching TV. 
9. I only eat 2 pcs of curry puff and it feels like eating the full rice. wow. The magic of ramadhan ;)
10. I cannot eat too heavy because I feel so tired and sleepy. You know like suddenly your body need to do extra work like marathon, while during the day your body is so relax.

With the lifestyle as per above, I manage to save lots of money. Haha
We did shop few stuff like vege, meat, and fish too.
After 15th day of fasting, our fridge is still full. God bless us! ;)

I need to get the weighing scale.
My face seems smaller than before. Then my watch can turn 360 degree - not a good signal.
Selamat berpuasa and keep fighting!


Monday, 8 February 2016

Club Med Cherating, Pahang

Disebabkan sekarang tengah cuti semester, so rajin lah jugak nak menulis. 
Tujuan menulis ni bukan untuk show-off tau. Tapi lebih kepada nak share. Selalunye before pegi travel mane-mane pun akan check blog orang lain jugak. So, harap sangat ini dapat membantu ;)

Actually I pegi sini sebab team building. Before pegi, takde pulak buat research pasal tempat ni. Ramai yang cakap tempat ni best. Tapi, jarang pulak ada blog cerita pasal tempat ni. Curious kan?

Well, to be honest. Kalau melayu muslim Malaysia tu memang susah sangat-sangat nak jumpa kat sini. Kalau ada pun, diorang pun datang sebab team building atau company trip. Reason? Hehe..

Before tu, meh enjoy satu gambar


Ni lah gambar first yang i ambik bila sampai sana. The sky seems so clear kan? Well, sangat panas sebenarnya. Haha. Tak dinafikan tempat ni memang saaaaangatttt cantik! Dekat entrance once kau sampai je, guest officer die memang akan welcome kau dengan dahsyatnye sampai rasa naik segan. Kebanyakan yang keje kat sini ialah foreigner (orang putih). Orang local ada jugak yg jadi chef, prepare makanan.


2 hari duduk sini, i nak conclude yang tempat ni sesuai untuk orang yang suka beach dan nak privacy. Actually tak salah pun muslim nak datang sini. Walaupun beer, wine, ialah free flow, tapi ada jugak disediakan juice. Just be careful. Itu saje. 


Nak pegi beach boleh naik mini train. Lepak tepi beach ni, 3 jam rasa macam 30 minit. Kat beach ni pun boleh refill juice sesuka hati. Best ;)

Pasal makanan pulak, semua jenis makanan ada. Japanese, Korean, western, local, chinese, semua ada untuk lunch & dinner. Just be careful lah sebab ada je sushi dan jugak chicken teriyaki tu diorang memang letak alcohol. Tu pun orang hotel tu yg tak bagi i ambik. I memang hantu sushi. Almost dah kena sapu. Haha.. My fav food kat sini ialah pizza. Addicting gila


Ni gambar masa awal pagi, matahari dah naik. Tak guna filter pun. Ada kawan tu cakap, kat sini snap jelah kat mana2 pun, gambar akan sentiasa nampak lawa.


Ni bilik kami. Luar nampak biasa, tapi dalam bilik ok. Anyway, tak payah duduk dalam bilik. Sebab ada banyak benda boleh enjoy kat sini. 

Bungee jumping, kayaking, tennis, badminton, indoor games, archery, basketball, semua ada. Swimming pool ada 2. Satu nearby the beach (a bit private), dan satu lagi dekat depan lobby which is untuk kids jugak.


Memang ada banyak bilik. Nama each block pun best. Semua nama haiwan, unggas.

Disebabkan tempat ni ialah club, dont be surprise lah ramai je mabuk2 dalam ni. Actually everyday ada show. Boleh la joget lpas dinner nak cucuk langit ke ape. Up to you. Kami pegi karoke sampai midnight. Layan lagu english je sebab takde lagu melayu kot. Lagu jepun dengan korea pun banyak. Haha..

Dan paling kelaka, sebagai spesies asing disitu, senang je diorang kenal i. Dan setiap kali breakfast ada je orang tanye. You ni melayu kan? (ogosh!).
Bukan ape, memang susah nak jumpa orang melayu pegi ke tempat ni. 

Erm, i cuma share gambar yang elok sahaja. Gamba joget cucuk langit, bar bagai, memang i tak display kat sini untuk tontonan umum. Boleh google sendiri. Byeeee




5 reasons on Why I like Cameron Highland

If you ask me, what will be the best place to travel in Malaysia?
Then my answer will be Cameron Highland.
I've been to Cameron 3 times only. But each time when I feel a bit of stress, then I always consider to come to Cameron again. Just like that ;)

Here you go, my top reason on why I like Cameron so much:

1. It is colder than Klang Valley
I like colder place, but not too cold. The perfect temperature for me is maybe from 10-23 degree celcius. Higher than that, I have tendency to become super hot blooded type. Well, at night Cameron's temperature is around 17-18 degree celcius i think. Depends on if it is raining season, and depends on where you stay. At night, it can be a little bit windy (I like it).



2. Natural
It is all about enjoying natural view, and it make me feel calm. I tend to stay away from whatsapp naturally since Digi's network is quite bad there. Also, I can spend hours just to appreciate the view and start to think about myself. 


3. Actually, I love flowers and trees
Well, the other side of me. Actually I really, really love flowers and trees. For flowers, I like the rare colour one. The best part is Cameron can offer you the colours that you hardly find in other place - like hybrid colours. Red colour rose sounds too typical and I like the yellow colour rose. And I always like the flower in deep purple colour. Lavender is obviously one of my fav. 



4. Tea taste better in Cameron
Yups, I am the tea fanatic lover. There's so many tea farm in Cameron. You can just choose which one. Again, I can spend about nearly 2 hours just to drink a pot of tea, and again to see the magnificent view of the tea farm. So green and fresh. Ahem, yes I brought Ohmyjep calendar with me.. ;)


5. Starts to fall in love with cactus
I am not a fan of cactus because of the thorn and for me it is just a plain, and boring plant. I used to say that those cactus lovers are just lazy because you know that cactus can survive more than 2 months without water. Hehe.. But now, I am different ;) I like cactus now.


I am not familiar with the food in Cameron. Normally I always pack my food from home, and also enjoy night market's food there. But, the top 3 place that I must visit for my short trip in Cameron:

1. Tea farm (Bharat/Boh/Cameron Valley)
2. Lavender 
3. Rose Valley

I stay in Casa Dela Rosa twice, and 1x in Casa Dela Fern. Both are under the same company I think. For Casa Dela Rosa, the feeling is more like private house while Casa Dela Fern you can enjoy breakfast outdoor and enjoy cold weather. For room wise, I prefer Casa Dela Fern because it is not too dark. Food is most likely the same.

I have lots of picture to share. But, maybe next time ;)






Tuesday, 5 January 2016

Sambung belajar atau kerja?

Tujuan i tulis kali ni dengan harapan dapat bantu orang yang masih lagi berfikir atau dalam dilema. Nak sambung belajar ke atau terus kerja.. Sama jugak macam kite yang dulu. Still blog walking untuk tau macamana hidup lepas sambung belajar dan kerja.

I cuma nak share. Dulu lepas spm i sambung matrik setahun dan terus grad dapat degree. Alhamdulillah perjalanan tu dipermudahkan tuhan. Dari segi bantuan keewangan pulak, masa degree tu dapat tajaan jpa. So takde concern nak langsaikan pinjaman ptptn. 

Lepas almost nak grad tu, ada apply nak sambung master terus. Siap pegi interview dekat UM, dan apply USM untuk course Msc. Family jenis tak kesah nak sambung belajar. Tapi kite cam segan nak tanya boleh tak nak pinjam duit untuk sambung master dekat parents. Hurmm..

Walaupun i rasa parents akan bagi pinjam kalau mintak, tapi i choose not to. Cukup lah sampai degree. Yg lain kena berdikari sendiri. Lepas grad i kerja jadi RA kat usm. Konon ada niat nak sambung master by research. Tapi rasanya lambat sangat nak habis master kalau buat research. Masatu, kawan2 semua dah register untuk kos master full time coursework.

Untuk buat master, memang kena pakai duit bukan je untuk bayar yuran. Tapi untuk makan dan sara diri sendiri. Beli buku, fotostat, makan, minum. Semua kena fikir. I ni jenis duit kena sentiasa ada cash dalam tangan. Walaupun tak beli pape, mesti ada cash. Kalau tak, pening kepala takleh buat ape. 

I rase master memang bukan untuk i kalau takde duit dlm tangan. So, i decide untuk simpan duit dan kerja dulu. Family i memang suka lah i tak jadi sambung master. Sebab katenye pengalaman kerja lagi penting. Cukup lah degree tu. Actually memang betul ape yg diorang nasihat. Degree je dah cukup nak apply kerja. Kalau bidang profesional lain macam accounting, kalau ada cert lebih membantu dapat kerja yg gaji bagus. 

In the meantime i ada jugak apply untuk dapatkan scholarship. Pegi interview 2x. Dah dapat tapi scholarship tu cuma cover yuran belajar je. Sara hidup kena tanggung sendiri. Dan kalau fail kena bayar balik yuran dalam kiraan berganda. Hmm..

Berbalik pada kawan2 yg sambung master, kebanyakannya dapat bantuan mybrain. Tapi untuk master coursework kerajaan bagi bantuan RM10k untuk yang layak sahaja. Tapi bantuan ni akan dapat lewat sikit sebab kena sertakan sekali dengan offer letter universiti, pengesahan dari bendahari semua. So kena bersabar.

Bila dah start kerja. Ada banyak halangan yg membuatkan kita fikir seribu kali nak sambung master. Contohnya macam kite ni.. First year kerja memang asik kena travel sane sini sampai macam asik kena naik flight je. Sampai i tak terfikir pun nak apply master. Dan jugak halangan lain ialah bila kau kawan dengan orang yang dah jadi bos, dia sendiri dah ada master. Tapi die cakap buang masa je sambung master sebab tak guna pun untuk kerja. HAHA

So hati kena cekal. Kena tanya balik reason kau nak sambung belajar. Tahun ke-2 keje, lagi bertambah responsibility, scope, gaji dan semua bertambah. Menyebabkan kita terasa selesa dengan hidup sampai rasa master tak penting. Walau dalam hati ada niat. Hurmm

Nasihat: jangan tunggu sampai masa sesuai, comfortable untuk segala2nya baru sambung belajar. Sebabnya kalau kita nak tunggu masa tu sampai, semua orang dah habis doctorate baru kau nak isi borang. Haha. Tapi, still kena justify kenapa kita nak sambung master. Anggap lah pelajaran ni macam investment. Orang yg kaya raya, ramai je takde master and phd. So tepuk dada. 

Dan..lepas almost 5 tahun i kerja in total, baru i apply isi borang. I dah delay niat baik aku ni 2 tahun. Sebab aku terlalu busy, dan aku tunggu bos aku ready dan terima kenyataan yg aku akan sambung belajar. I dah decide yg aku cuma nak sambung master part time weekend class je. Reason? Sebab I memerlukan duit untuk hidup dan bayar yuran. TAPI, dugaan paling best ialah lepas kau sambung belajar. Heee

Ingat ye. Jangan tunggu. Kite baru je daftar bln sept 2015. Baru habis sem 1. Nak tau tak? Masa subject pertama kelas, dah dapat assignment dan jadual test dan final. Lifestyle memang tak sama dengan degree kalau buat part time weekend class. Masa degree dulu lepak je makan tido terlentang. Kini tidak lagi. 

Ade lah dalam 5 org drop kelas sebab tak tahan dan limitation dari segi keewangan dan masa. Macam i, bos cakap die akan bagi 1 hari rehat work from home. Tapi, I tak guna pun kelebihan tu sebab i nak rest bukan work from home. Hehe.. Kerja pulak makin banyak. Homework master cuma boleh sentuh lepas pukul11pm. Sebab before ni pun dah biasa stayback sampai malam kat office. 

Ramai yang stress. Tapi, kawan2 kelas yg banyak bagi moral support. Kerja isnin sampai jumaat. Sabtu dan ahad nak hadap kelas. Tambah pulak presentation, paperwork, group project. Abah kau banyak gila. Stress tersangat sebab takde life langsung. Kalau kerja kat office stress, aku rasa macam depress teramat-amatnya. Tambah pulak kena marah pasal benda tak reasonable, lagi lah nak mencarut. 

Mata memang lebam sepanjang 3 bulan ni. Rasa hati nak pegi kerja isnin tu memang berat rasa nak MC. Tapi apekan daya. No salary, no money, no master. Hahaha. So, kuatkan semangat. Rasanya takde benda yang mudah dalam hidup. So anggap semua ni macam treasure hunt.

Strong dari segi financial memang sangat membantu. So, jimatlah duit dan buang semua apps AirAsia, MAS, Lazada, groupon, dan lain2.. Haha

All the best. 

Saturday, 15 August 2015

My 1st day for school ;)

Today marks my historical calendar. Finally, I manage to register for my MBA. What do you think I feel? Of course excited, blur, still motivated, and honestly.. tired. Haha


I am excited because, yes.. this is another journey for me. Never think of really make it happen.

And I am a bit blur because I have no idea if I have made a correct choice (Nobody knows anyway). But, I know that I just give a shot. That's me. Unpredicted, but I will make sure to prove everyone wrong with all of the early judgement. 

Motivated. I want to prove to everyone that science student can do well in business class.

And after all, I feel tired because UiTM is too big for me. Haha. I get used to USM campus Kubang Kerian's size. Small but comfortable, and warm.

I know that I am over-excited i facebook. Not to show off, because most of my friends already completed their masters. So, I dont think anybody will get offended or annoyed with me. But, surprisingly my ex-dorm mate from school ping me in facebook. 

She said, "Hey, I am going to register MBA too from UiTM kelantan branch". Without thinking, we share our contact number with the hope that we can discuss about our study since we will study the same thing =).. That's the sweet part.

I will miss my weekend activity.. my weekend habit.. and my karaoke box and my outing partner and friends.

Bye!

Friday, 12 June 2015

Bali trip day 4: Tanah Lot


Sape pegi Bali, pleaseeee lah datang sini. WAJIB! Kite suggest datang seawal yang mungkin sebab view die memang worth it. 


Apebende yang best sangat kat sini? 

1) Ombak die kuat 
2) Udara rasa fresh
3) Air laut biru + hijau jernih
4) Ada temple dekat tengah laut


Bear in mind, careful jangan la asik duk selfie tak ingat dunia. Sebabnya?
Dah masuk dalam news ada orang mati kat sini sebab kena sambar ombak masa tengah berselfie.
Sape suka surfing memang best lah datang sini, sebab ombak die kuat.


See, tengok anak ombak tu. Nakal~


Actually, kite suke betul la tengok warna air dia. Ini baru la natural kan..


Dekat sini je dah spend masa almost sejam sebab impress dengan kejadian alam. View camni tak dapat kat Malaysia.


Dan.. jangan lupa pakai sun block untuk elakkan muka hitam legam. Boleh tahan panas sampai rase nak tukar baju.

Next station pulak kitorang pegi tempat Julia Robert shooting. Masa sampai tu memang matahari terpacak atas kepala. Ramai nau mat saleh jemur badan. Kite tak larat nak jemur badan yang sedia hitam. Tapi, ada niat nak datang sini next time. Nak mandi pantai =)


Sangat panas sampai tak boleh bukak mata.



Rasa sedih pulak sebab esoknye dah nak kena kerja. Huwaaaaa~!
Trip kali ni best =) 5**

Kami trus gerak pegi Bali Massage & Airport untuk balik.

Ini ialah tips & trick kalau nak pegi Bali:

1) Book supir siap-siap (Recommended: Book Jacky)
2) Book hotel (Tak semestinya book kat Kuta. Nak duduk seminyak pun ok sebab dekat je)
3) Sila bawak bekalan makanan halal macam maggi, bawak pegi mana-mana, tinggal dalam kereta in case supir bawak tempat makan yang tak halal.
4) Duduk hotel murah pun takpe sebab 8 jam lebih akan berjalan outdoor. Bilik cuma untuk tidur. Unless yang nak relax kat hotel.
5) Kalau nak beli gift, boleh mintak supir bawak shopping kat kedai nama "Krisna". Krisna ni ala-ala Mydin, harga borong. Sapa yang jenis high-end, maybe tempat ni tak sesuai. Boleh pegi jalan area Kuta. Tepi jalan along the way tu ada banyak kedai.
6) Jangan lupa bawak travel adaptor untuk charge bateri. 
7) Sape yang nak iron tudung dan etc, baik pegi tanya hotel tu siap-siap before pegi Bali. Confirmkan yang hotel tu provide iron atau tak.
8) I suggest bawak beg besar. Yang paling besarrrrr... Sebab kite sendiri bawak beg kosong masa pegi. Bila balik, beg sendat sampai overload lebih 15kg. Sape kaki shopping baik beli luggage 30kg.

Sekian, happy holiday! 


Sunday, 31 May 2015

Bali trip day-3

 3rd day trip, kaki dah rasa lenguh sebab sakan berjalan semalam. Muka pun dah tambah makin hitam. Pagi-pagi lagi supir dah bawak pegi kedai batik original made in Bali. Semuanya batik lukis tau.
Setakat yang jumpa kat sini, takde batik cap. Semua lukis.

Ada banyak design


So, lepastu diorang bawak pegi kedai jual batik. Kalau orang Malaysia boleh la negotiate sampai 40-50%.

Baju formal Bali. Kalau supir profesional akan pakai baju batik

Kualiti die bagus, kain pun tebal, tak cepat rosak

Scarf batik pun banyak.

Lepas pegi tempat batik, supir bawak pegi kedai silver. Semua handmade. Semua cantik, dan harga pun cantik jugak. Haha..




Sampai lunch time, kali ni supir seriously bawak makan lunch tempat halal. Happy okey. Maklum la semalam starving sampai tak larat nak jalan.

Restaurant ni ada certificate halal. So, sangat confident nak makan. Harga buffet lunch kat sini Rp 100,000. Boleh makan sampai pengsan termasuk coffee & tea. Tapi, kalau nak juice kena bayar sendiri.

Outdoor view retaurant

Semua best =)



Bayam goreng

My happy face. Dapat makan makanan halal

Btw, kat restaurant ni ada surau. Dapat la sembayang jamak. Air dia sejuk & bersih. Maybe sebab kawasan ni dekat dengan gunung agung.


Langit cerah, view cantik
Actually on the way ke restaurant ni akan jumpa tasik besar. View dia memang sangat cantik. Gunung Agung. Dulu gunung berapi ni active. Last skali meletus masa tahun 1960an. Sebab tu tanah kat sini nampak subur. Udara pun segar.

Tiba-tiba rasa nak mandi. Fresh je rasa

Kena matahari, tapi tak rasa panas 

I paling suka view kat sini

Gunung Agung

Tapi, yang tak syoknye, ada banyak betul orang yang jual barang kat tepi ni. Paksa beli sampai hard core selling. Make sure jangan janji nak beli atau kata "nanti ye".. sebab nanti die tunggu.

Holy spring.. tempat orang mandi air suci





Memang ramai orang mandi kat sini. Air jernih sebab memang ada mata air.
Air die memang sejuk. Beshh

Next, kitorang pegi Elephant Cave. Bentuk die mamang elephant.. as usual tempat-tempat ni semua tempat suci diorang.

Elephant cave




cave ni pendek je




Dan untuk dinner pulak kitorang dinner tepi pantai makan seafood. Dekat bali ni semua serba serbi mahal. Total makan untuk 2 orang je lebih Rp 200,000 untuk dinner seafood camni. So, bawak la duit lebih.


Memang setiap malam kitorang dinner kat sini sebab kat sini mostly halal. Tapi, kalau dah nama pun Bali, diorang tak boleh lari dari konsep payung colourful ni.




Setiap kali balik dinner je, balik bilik terus bukak KBS world dan dalam sejam terus Zzzzz...hehehe