Skip to main content

Posts

The beginning, to face reality, and accept the truth - welcome 2018

Hello 2018!! Actually ambition kite for this year: To be happy and travel as much as I can. Before ni kan tersiksa 2 tahun takleh enjoy weekend. So, this year give me some freedom ok? Ada few changes at work and I have plan to change my path and try something new. However, depends on offer and justification. Susah nak decide especially agak busy, tak sempat update resume. Haha. 
Selain kerja, ada lagi satu major changes in life. My dad meninggal dunia 12 Jan lepas dah beberapa tahun undergo dialisis. In short, salt level dalam badan dah jadi terlalu tinggi menyebabkan jantung dia lemah dan stop. Tu layman punya explaination. Few times buat CPR. Semua tu berlaku agak cepat. Hujan lebat masetu. Waktu subuh dia meninggal. Rasa pelik, macam tak pecaya pun ada. Yelah, ni first time the closest one meninggal dan dpt witness depan mata. 
Dulu masa kerja bila nampak patient meninggal, hati tiba-tiba jadi kosong. Tapi, this round pelik sikit sebab orang yang depan mata tu kita kenal. Honestly…
Recent posts

Melbourne Trip 2017 - Part 2

Day-2. Weather memang perfect for me. Not too cold, and I can wear my denim jacket. Sepanjang trip ni, i paling suka second day. Early morning lepas breakfast kami pegi Puffing Billy. Dia sangat lah jauh dari Victoria. I ingat lagi i tidur dalam bas dengan sangat nyenyak! Kalau pegi dengan family, you boleh book ticket dekat website ni Website Puffing Billy
Ni i punya first experience naik train yg classic, then duduk macam budak nakal letak kaki kat luar. Scenery memang awesome cantik, and automatically i rasa nak pencen kat sini boleh? Tapi, i lupa. Mana lah tau ada wild bear ke. Scary!

Then kami turun, jalan kaki sikit pegi lunch. Kat area ni segala steak, meat related memang sedap dan fresh sebab area ni ada banyak ladang. So far dekat Melbourne kalau you mention nak makanan halal, diorang faham dan sentiasa ada option. Trust me, you takkan mati kelaparan.

Lepas lunch, pegi ladang haiwan. Actually i tak jakun sangat kalau pegi tengok haiwan sebab dah selalu pegi. So, i cari koala.…

Melbourne Trip 2017: Part 1

My first trip to Melbourne, Australia (Feb, 2017). Actually ni company trip. Dekat Australia, Melbourne antara tempat yang ramai tourist selain Sydney, Perth. Naik AA and safely landed dekat airport. Ada 2 airport dekat Melbourne. Weather is good. Sepatutnye summer and few days before kami sampai katenye Sydney panas gila sampai 40 degree celcius. Phew, dengar pun tak larat. Experience dekat airport pretty interesting. Cornea scan, face detector, semua fail. So, Malaysian line up guna conventional method. Security sangat strict, kena declare semua drugs, tak boleh bawak masuk makanan. But, too bad just got to know that kalau festive cookies boleh bawa masuk.

First stop, pegi Victoria Market. Mula-mula i was like, oh pleasee nak beli ape dekat market. Tapi, ada kawan cakap ada makanan sedap kat situ. And immediately excited! Kawan suggest cari churros. Then Churros it is sebab i sangat lapa. Well you know lah camana sedap pun in-flight menu, potion sangat sikit and i laparrr.. Tak sem…

Hiking Trip - Mount Kerinci, Indonesia (pre-abr trip)

Ni adhoc trip. It was like 1-2 weeks before ABR (Academic Business Reseach) submission for my MBA. Haha. Mase ni classmate tengah busy buat writing, ada submission, kelas. Tapi, me and my friend macam takde perasaan and we were like... Ok, let's go! So, both of us say good bye to UiTM, my work, classmate, group mate, supervisor, and we even skip 1 class on Sunday. Sorry Prof!
Semua arrangement kawan i buat sebab ada kawan dia baru je balik daripada gunung ni. So, booking homestay dia settle. I ada facebook uncle yang bawak kitorang tu. Kat situ boleh tengok Homestay skali. Click here Rapani tu boleh communicate in english jugak.
Ni i punya first trip naik gunung lebih 2000 meter. So, sorry lah i still bimbo and tak tau nak prepare ape. Yang i tau, kena bawa diri and make sure naik sampai atas. But, basic stuff kena bawak selain baju ialah makanan nak survive masa nak naik gunung. I bawak dried apricot sebab i tak makan kurma dengan chocolate. But, no worries Rapani bawak apples, …

Zawara Coffee Burger

I am in love with FOOD 😃
Since my college days, I always remember "Burger Abang Sihat" in front of 7eleven in Kubang Kerian. It is just in front of gate no.2 USM.
That's the best burger that i had in my life (Fuyoh!). Now, I found a good burger. Yes, finally.
It is made by Zawara. I feel like eating burger again, again and again. It is so yummy!!

Soalan berkenaan MBA. Walau dah muak, saya jawab

First of all, thanks to Allah and everyone especially my friends that always help me along the way. Dah complete pun sem 3. Next week dah nak masuk semester 4. Yeay!😃
Diskesempatan ini, saya ingin menjawab soalan ringkas yang sering ditanya oleh rakan-rakan sebaya dan jugak yang tak sebaya pasal MBA. Kadang-kadang sakit jiwa juga nak menjawabnya. Tapi, ada jugak baiknya kalau tanya dari tak tahu kan?
Soalan1: Dapat naik gaji tak lepas dapat MBA Well, depends pada company nak bagi increment atau pun tak. For me, no increment walaupun kau dapat PHD sebab company yg kerja sekarang akan bagi gaji ikut skill. So, kalau kau rasa lepas MBA skill kau akan bertambah dan melimpah-ruah, confirm kau akan naik gaji. Trust me!
Ada je company yang akan naikkan gaji lepas dapat MBA.  But, sila lah fikir positive terutamanya kalau kau dah setuju nak sambung belajar MBA, apa motif kau yang sebenar? Nak naik gaji? Self-improvement? Mengejar title? Atau apa? Fikir baik-baik tau.
For me, I sambung MBA se…

Syawal 2016

Selamat Hari Raya!

Raya 2016 is considered as not bad for me. At least I manage to reach home like 4 days before Raya. BUT, yes it was such a memorable one. This year I am very messy struggling with work and to balance it with my study. Of course I spent more time for work, obviously. Hehe
I am very lucky because my lecturer said we can submit all of the assignments before Raya. Yes, before raya means before takbir raya for me. Hahaks.. Raya falls on Wednesday. I start to work on my assignment on Sunday. Before this I tried my best to read some journals but, end up I found the journal under my pillow (erk..)
Then, I really struggle a day before the deadline. Drank a can of Nescafe, and stay awake. Yoshh!! I really stay awake until I click the magic "Submit" button. I supposed to iron my Baju Raya, but my heart beat too fast. Then I decide to sleep for a while. I dozed off for 1 hour and start to rush for Raya. My eyes looks swollen and red. Quickly touch up using concealer.…