Saturday, 15 August 2015

My 1st day for school ;)

Today marks my historical calendar. Finally, I manage to register for my MBA. What do you think I feel? Of course excited, blur, still motivated, and honestly.. tired. Haha


I am excited because, yes.. this is another journey for me. Never think of really make it happen.

And I am a bit blur because I have no idea if I have made a correct choice (Nobody knows anyway). But, I know that I just give a shot. That's me. Unpredicted, but I will make sure to prove everyone wrong with all of the early judgement. 

Motivated. I want to prove to everyone that science student can do well in business class.

And after all, I feel tired because UiTM is too big for me. Haha. I get used to USM campus Kubang Kerian's size. Small but comfortable, and warm.

I know that I am over-excited i facebook. Not to show off, because most of my friends already completed their masters. So, I dont think anybody will get offended or annoyed with me. But, surprisingly my ex-dorm mate from school ping me in facebook. 

She said, "Hey, I am going to register MBA too from UiTM kelantan branch". Without thinking, we share our contact number with the hope that we can discuss about our study since we will study the same thing =).. That's the sweet part.

I will miss my weekend activity.. my weekend habit.. and my karaoke box and my outing partner and friends.

Bye!

Friday, 12 June 2015

Bali trip day 4: Tanah Lot


Sape pegi Bali, pleaseeee lah datang sini. WAJIB! Kite suggest datang seawal yang mungkin sebab view die memang worth it. 


Apebende yang best sangat kat sini? 

1) Ombak die kuat 
2) Udara rasa fresh
3) Air laut biru + hijau jernih
4) Ada temple dekat tengah laut


Bear in mind, careful jangan la asik duk selfie tak ingat dunia. Sebabnya?
Dah masuk dalam news ada orang mati kat sini sebab kena sambar ombak masa tengah berselfie.
Sape suka surfing memang best lah datang sini, sebab ombak die kuat.


See, tengok anak ombak tu. Nakal~


Actually, kite suke betul la tengok warna air dia. Ini baru la natural kan..


Dekat sini je dah spend masa almost sejam sebab impress dengan kejadian alam. View camni tak dapat kat Malaysia.


Dan.. jangan lupa pakai sun block untuk elakkan muka hitam legam. Boleh tahan panas sampai rase nak tukar baju.

Next station pulak kitorang pegi tempat Julia Robert shooting. Masa sampai tu memang matahari terpacak atas kepala. Ramai nau mat saleh jemur badan. Kite tak larat nak jemur badan yang sedia hitam. Tapi, ada niat nak datang sini next time. Nak mandi pantai =)


Sangat panas sampai tak boleh bukak mata.



Rasa sedih pulak sebab esoknye dah nak kena kerja. Huwaaaaa~!
Trip kali ni best =) 5**

Kami trus gerak pegi Bali Massage & Airport untuk balik.

Ini ialah tips & trick kalau nak pegi Bali:

1) Book supir siap-siap (Recommended: Book Jacky)
2) Book hotel (Tak semestinya book kat Kuta. Nak duduk seminyak pun ok sebab dekat je)
3) Sila bawak bekalan makanan halal macam maggi, bawak pegi mana-mana, tinggal dalam kereta in case supir bawak tempat makan yang tak halal.
4) Duduk hotel murah pun takpe sebab 8 jam lebih akan berjalan outdoor. Bilik cuma untuk tidur. Unless yang nak relax kat hotel.
5) Kalau nak beli gift, boleh mintak supir bawak shopping kat kedai nama "Krisna". Krisna ni ala-ala Mydin, harga borong. Sapa yang jenis high-end, maybe tempat ni tak sesuai. Boleh pegi jalan area Kuta. Tepi jalan along the way tu ada banyak kedai.
6) Jangan lupa bawak travel adaptor untuk charge bateri. 
7) Sape yang nak iron tudung dan etc, baik pegi tanya hotel tu siap-siap before pegi Bali. Confirmkan yang hotel tu provide iron atau tak.
8) I suggest bawak beg besar. Yang paling besarrrrr... Sebab kite sendiri bawak beg kosong masa pegi. Bila balik, beg sendat sampai overload lebih 15kg. Sape kaki shopping baik beli luggage 30kg.

Sekian, happy holiday! 


Sunday, 31 May 2015

Bali trip day-3

 3rd day trip, kaki dah rasa lenguh sebab sakan berjalan semalam. Muka pun dah tambah makin hitam. Pagi-pagi lagi supir dah bawak pegi kedai batik original made in Bali. Semuanya batik lukis tau.
Setakat yang jumpa kat sini, takde batik cap. Semua lukis.

Ada banyak design


So, lepastu diorang bawak pegi kedai jual batik. Kalau orang Malaysia boleh la negotiate sampai 40-50%.

Baju formal Bali. Kalau supir profesional akan pakai baju batik

Kualiti die bagus, kain pun tebal, tak cepat rosak

Scarf batik pun banyak.

Lepas pegi tempat batik, supir bawak pegi kedai silver. Semua handmade. Semua cantik, dan harga pun cantik jugak. Haha..




Sampai lunch time, kali ni supir seriously bawak makan lunch tempat halal. Happy okey. Maklum la semalam starving sampai tak larat nak jalan.

Restaurant ni ada certificate halal. So, sangat confident nak makan. Harga buffet lunch kat sini Rp 100,000. Boleh makan sampai pengsan termasuk coffee & tea. Tapi, kalau nak juice kena bayar sendiri.

Outdoor view retaurant

Semua best =)



Bayam goreng

My happy face. Dapat makan makanan halal

Btw, kat restaurant ni ada surau. Dapat la sembayang jamak. Air dia sejuk & bersih. Maybe sebab kawasan ni dekat dengan gunung agung.


Langit cerah, view cantik
Actually on the way ke restaurant ni akan jumpa tasik besar. View dia memang sangat cantik. Gunung Agung. Dulu gunung berapi ni active. Last skali meletus masa tahun 1960an. Sebab tu tanah kat sini nampak subur. Udara pun segar.

Tiba-tiba rasa nak mandi. Fresh je rasa

Kena matahari, tapi tak rasa panas 

I paling suka view kat sini

Gunung Agung

Tapi, yang tak syoknye, ada banyak betul orang yang jual barang kat tepi ni. Paksa beli sampai hard core selling. Make sure jangan janji nak beli atau kata "nanti ye".. sebab nanti die tunggu.

Holy spring.. tempat orang mandi air suci





Memang ramai orang mandi kat sini. Air jernih sebab memang ada mata air.
Air die memang sejuk. Beshh

Next, kitorang pegi Elephant Cave. Bentuk die mamang elephant.. as usual tempat-tempat ni semua tempat suci diorang.

Elephant cave




cave ni pendek je




Dan untuk dinner pulak kitorang dinner tepi pantai makan seafood. Dekat bali ni semua serba serbi mahal. Total makan untuk 2 orang je lebih Rp 200,000 untuk dinner seafood camni. So, bawak la duit lebih.


Memang setiap malam kitorang dinner kat sini sebab kat sini mostly halal. Tapi, kalau dah nama pun Bali, diorang tak boleh lari dari konsep payung colourful ni.




Setiap kali balik dinner je, balik bilik terus bukak KBS world dan dalam sejam terus Zzzzz...hehehe


Saturday, 30 May 2015

Bali trip day 2: A day to learn new things!

Day 2 in Bali, kami bangun awal sebab breakfast pun habis sampai pukul 10.00am je. Walaupun takde ape sangat nak makan. Untuk hotel review, I buat separately dekat link "hotel" section.

Kalau ikut tentative program, first visit nak pegi tengok cultural show. Dalam performance ni ada banyak characters. Monyet, barongan, and of course tak tinggal puteri. Ada funny elements jugak.


Just at the right time, memang banyak seat kosong lagi. Hehe. Banyak la tourist datang sini, dari Germany pun ada okey.



Lepas habis show, supir bawak pegi tengok Tegunungan Waterfall.

Tegunungan Waterfall dari jauh

Waterfall ni air dia memang jernih. Sebab kitorang tak bercadang nak mandi, so sentuh gigi air je. Tapi memang sejuk & jernih


Lepas pegi Tegunugan Waterfall supir bawak pegi Kebun herba tak jauh dari situ untuk tengok pokok herba & proses pembuatan kopi Luwak.

As a reminder, untuk Muslim. Kan Jabatan Agama Islam dah cakap yang kita tak boleh minum kopi luwak sebab dia ialah poo poo dari musang. Dare to drink? Hehehe.

Basically kalau waktu pagi, musang tu kena kurung camni. Bila malam, baru la die dilepaskan untuk cari makan. Katenye, musang ni pandai pilih kopi yang berkualiti je. Tu pasal la kopi luwak ni taste die pure & strong. Btw, I baca je, tak try pun..

Musang pun pelik, kenapa la poo poo die orang nak makan


Ikut explaination daripada orang kedai tu, dia cakap biji kopi ni ada kulit die. So masa musang buat poo poo, kulit kopi tu tak di-digest oleh musang. Lepas collect poo poo tu, die cuci dan salai atas kuali dengan kulit kopi. So, die cakap kopi luwak ni takde la kotor macam orang lain gossipkan. So, you judge ye.




Herba yang lain takde yang unik sebab sama je macam kat Malaysia macam kunyit, bunga lawang, serai, so takde yang unik.

Tapi, teh organic kat sini best. Masa tea tasting, ada multiple tea flavour. Ada yang fresh, strong, light, and yummy.

My favourite ialah teh serai. So, beli bawak balik sebab kat sini takde yang rasa fresh camtu.
Harga dia mak aihh mahal..

Btw, kat Bali ni takde benda yang murah.
Tea tasting


Kopi Luwak yang dah di pack
Masa lunch time, supir bawak kami makan dekat sini. View dia memang cantik. Cantik kann.. Tapi, malangnya supir tu lupa yang kitorang ni Muslim dan restaurant ni serve pork. Nasib la kami bawak Maggie. Sudahnye, order juice dan goreng pisang. Btw, jus nenas harga dia Rp 27,000. Lunch kat sini semua buffet, per head Rp 100,000.

Sawah padi

Nampak tak ada Maggie cup atas meja tuh. Hahaha
And, here you go.. My lunch.. Pisang goreng. Dalam cup tu bukan sambal kicap ye. Benda tu macam gula. Manis gila.

Next destination pegi Besakih temple. Besakih ni temple paling besar dan paling tua. Banyak history kat sini. Best sebab udara kat tempat ni segar. Jalan nak masuk tempat ni agak sempit. Tapi, view dia memang worth it!


Kalau nak masuk sini mesti kena pakai kain sarung. Supir dah pesan siap-siap untuk beli atau sewa. 
Lagi satu kat sini kena bayar entrance fee dengan tourist guide fee.

Tourist guide kat sini memang penduduk kampung sini. So, diorang memang keje jadi guide. Takde pendapatan tetap atau in short, korang kena bayar. No choice sebab nanti kat entrance tu die cakap kalau takde guide, takleh masuk. Sangat what the fish kan.. So, ktorang bayar jela dalam Rp 70,00 untuk 2 orang.

Entrance Besakih temple
 Kalau nak ikutkan orang Hindu kat sini macam lain sikit dari yang kat Malaysia. Sebab diorang ada buat korban lembu. Tetibe jadi confuse. 

Nampak macam panas, tapi ok je sebab berangin sejuk

Semua orang wajib pakai sarung

View dari bawah

Me and partner in crime



Memang puas hati dapat datang sini walaupun tourist guide kat Besakih ni materialistic sikit.
I lupa nak pesan. Sila pakai sun block kalau taknak hitam, dan makin hitam macam saya.