Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

Mencabar sungguh bulan puasa tahun ini

2nd Ramadhan, berbuka di atas awan. Esoknye pulak kena attend training. Otak hampis hangus rentung. Lama tak masuk lecture lama-lama, rasa macam menjadi student yang paling stupid di abad ini. Sudah la dikelilingi clinical manager. I am just a chicken there! Damn sad kan?
Kalau namanye conference, training, of course ada makan-makan. Kadang-kadang rase syukur jugak. Sebab dekat tempat orang ni, halal ke tak makanan itu, sangat diragui. Hehe. Dan, mereka makan pizza. owh wowww... Tapi, rase macam dah biasa pulak tengok makanan. Rasa tak heran pon. Hehe
Sebab kite je puasa, so macam-macam soalan depa tanya:
1. Eh, fasting month start already meh?? Me: Yes. Today is my third day of fasting.
2. I taught that a girl no need to fast. Only guys are fasting right? Me: No. All muslim are suppose to fast. But, under certain situation like having menstrual, after deliver, and etc, bla, bla, bla...
3. I heard that they will put you in jail if you are not fasting in Malaysia.. But, here you can e…

Berbuka puasa di awan bersama firefly

Bulan puasa tahun ni agak menarik. Sebab kena pegi training. Dan, lagi menarik bila kita sorang je muslim. Kawan-kawan semua Singaporean, philipino, nigerean, ops, dan juga indian.. Ada jugak antara mereka yang tak tau pon apa itu berpuasa.. Hehe..
Ok, disebabkan book tiket flight last minit sebab nak dpat confirmation tu memang lambat, so, hambik kauuu, flight pukul 8pm dari SZB Subang, by Firefly.. Nasib baik la SZB tu dekat je dengan rumah. Ni first time naik Firefly pegi Singapore.
Waktu berbuka untuk semalam ialah 7.31pm.. masa tu, kite da nak sampai time nak kena beratur masuk perut kapal.. Erm. Ada jugak rase nak beli coffee kat kedai sebelah tu, tapi, da kena panggil. Air pon takde sebab air takleh bawak masuk dalam perut kapal. Dalam luggage je boleh. So, bersedih la ni kononnye.. Hehe..
Bila dah dapat seat je, terus peramugari tu tanye, da buka puasa ke belum? Saje je buat muka innocent, cakap belum. Hihi.. Die pon terus bagi tart blueberry dengan orange juice. Nice!! Terus…

Credit card. Yang mana bagus? Hmm

Sejak baru berhijrah ke tempat baru ni, banyak benda baru kena belajar. Salah satunye, kena ada credit card! Kalau nak tau, satu prinsip hidup telah tercalar sebab kite kalau boleh taknak ada credit card =(. Sebab kita guna debit card je. Sebab kita kan budak-budak lagi. Takot tak pandai manage duit sendiri.

Disebabkan kite selalu kena travel, dinasihatkan kena ada CC ni sebab kita bayar dulu, claim later. Euww..akan menyebabkan kita punye poket parah walaupun flight dan hotel ditanggung beres.

Sebenarnya, kite dah pon apply CC maybank al-ikhwan. Tapi, application tu kena reject walaupun layak sebab kite dah 3 minggu gagal memberikan document yg diperlukan. Haha. Setiap kali dia call, kite mesti out station. Bila la nak bagi document kat die. Hmm..

Ok la, fine! Kite agak berminat dengan citibank CC. Sebab ada banyak option, contohnye CC shell, Giant, AirAsia, dan banyak lagi benefit. Lagi satu, kepada yg kaki rayap dekat sunway pyramid, kalau ada citibank mmg syok la ye. Kebanyakan ke…

Bye Sarawak

Tomorrow is my last day in Sarawak. Honestly, I don't have time to look around the place.. Maybe next time?? I hope so..
Well, I will miss Sarawak a lot. Bye~
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

My first visit to Kuching, Sarawak

Well, this is my first visit to Kuching, Sarawak. Supposely my flight by Air Asia should be departed from KL at 2100. But, delayed one hour, so I am officially arrived in Sarawak at about 2345. Exactly before midnight. Luckily Sarawak is quite safe at night =).
Since most of the hotel was fully booked already, I stay in Abell Hotel (so confuse, don't know how to pronounce..HAHA). I prefer single room since I am staying alone, and most of my time I spend outside (also because don't want to waste so much money from company. I am a good worker okay)
I forgot to snap some picture of my room. Since now, I have dirty up my room, now very shy to upload the photo. Kakakaa...But, it is a good hotel. Good service for me. I think that the hotel is still new (based on the toilet's design..hihi)
A lot of flowers in this hotel..hehehe...
somemore flower at the corner
Since I don't have so much time to travel around, I manage to capture some pictures. For me, this is my first time r…

My first flight for 2012

Yeay! My first flight for 2012 =).. Actually, it is just a short distance. From Kuala Lumpur to Singapore. I took Air Asia this time, depart from LCCT to Changi airport. My flight depart at 0725 so, I should check-in around 3 hours before boarding. Walao~Singapore only maa.. 
So, I woke up at 0430am.. So, I missed one football match that day. I took cab from Subang to LCCT around 5am something. Just imagine, they charge me RM98 because it is consider as midnight. Damn expensive laaaa... Started from that moment, i don't want to book any flight early morning. Never!!
And, alhamdulillah, the I arrived safely that day. It was my first time in Changi Airport (kampung kan saya?). Usually, each time I go to Singapore, I will go by car or bus (my hometown is JB, very near).
What can I say about Changi Airport? Erm, compared to KLIA, it is way tooo far... Especially the TOILET. The toilet is so clean.. BUT, no pipe or source of water in the toilet except at the sink. Haha. Well, I am not…