Wednesday, 23 May 2012

What are our SPM top scorers doing right now?

This is a good article, especially for SPM or form 6 leavers. As for my batch SPM (2004), the top scorer that time was Nur Amalina Che Bakri. Now, she still studying in the medical school. I guess a lot of my friends, just started to build career, and some of them work hard to get the Master Degree or PhD.

Actually Malaysia have a lot of talent. It is proven that our student can be the best student when they go and study abroad.

But, having a straight A's in SPM or STPM does not mean that you can success in your career. SPM is just a ticket for the next level, college or university. But, I agree that SPM do helps me a lot to find a great job. but, it depends. Nowadays they don't simply depend on your results. They also check the personality, character, and the involvement in community. Without the criteria, well, it is hard to say..

But, based on the article, I am impress with Miss Wan Nadiah Wan Mohd. A graduate from Harvard. Also, got Msc in public Health Nutrition. Now, she is the director of bussiness development and corporate communications. She is so young and now she hold a director position?? wow..

I want to be like her too!


Saturday, 19 May 2012

Beli kereta secara online?

Beli kereta. Dulu, aku cakap kereta ni tak wajib ada, tapi mungkin dia keperluan bila dah sampai masa nanti. Memandangkan rase tak selamat nak bawak motor, maka, 'ter'beli kereta pulak..

Nak kongsi pengalaman disini, sebab dulu, saya beli kereta secara ONLINE.. haaaa..seram tak? Alkisah saya berasa amat terdesak nak pakai kereta sebab da tak tahan nak balik kerja, nak kena tunggu bas yang tak on-time dan teksi yg cekik darah tak pakai meter.

Sebelum tu, ada beberapa perkara yg kita perlu ambik kira sebelum belik kereta online nie..

1. Budget monthly
2. Interest berapa percent bagi yang tak mampu beli cash.
3.fuel consumption
4. loan bank berapa banyak
5. downpayment
6. free gift dari agent kereta.

Adalah menjadi kegilaan setiap orang nak beli kereta bila hujung tahun. Sebab? Kebanyakan kedai kereta akan promo rebate sebab nak abiskan stok. Tapi, setiap rebate tu berantung kepada jenis kereta sebenarnya. 

Dulu, pantang nampak fliers dekat shopping complex pasal kereta, ofcos akan ambik. Sebab? nak compare harga dan jugak check interest semasa. Percaya ke tak, interest kereta viva hujung tahun 2011 dulu, dah ade sampai 3.25%.. 

Dan, apa yg saya buat ialah, saya pergi ke website www.mudah.my. Dan ada banyak agent kereta bersepah-sepah. Ade jugak yg tulis advertisement interest 2.9%, tapi bila call: "oh sorry dik, tu promo bulan lepas". Dan selepas beberapa cubaan, terjumpa contact number Encik Ajizz. Dia nie agent dari Produa Jalan Gombak kalau tak silap.. Cuma SMS je tanya harga viva mase tu sebab dah give up nak call.

Dan, dia bagi the best rate so far that time, 3.0% interest loan dari Bank Islam, RM4900 rebate, dan steering lock + tinted voucher RM350 for free gift.

Tapiiiiii... sebelum itu, saya telah call soal selidik dekat Produa pasal Encik Ajizz ni memandangkan takot kena tipu. Dengan selamba telah call produa Jalan Gombak tu tanya, ada tak staff nama Encik Ajizz? Dah berapa lama kerja? Dan, bila dah confident, proceed saje! yeay =).

Lepas email saje document macam IC, kwsp terkini, dan lain-lain, dalam tak sampai seminggu orang bank sudah call untuk approval loan. Pantas kannn.. Dan, selepas itu, saya perlu sign segala loan document, dan insurans kat Bank Islam cawangan Dang Wangi.. So, loan dah selamat..

Dan, seterusnye, settlekan yang lain pula, nak book plat kereta. Encik Ajizz memang best sebab die dapat curik plat kereta yang comel bagi saya. 358... Auuuuuuu~!!! suke!! Tanpa perlu beli plat number yg best2, dapat jugak yang comel =).

Dan, dalam 2 minggu lepas daftar segala, kereta dah ready untuk dipungut kat Produa. Dan masetu, kaki saya telah injured-sprain ankle sebab beberapa kejadian yang tak patut. Dengan kaki yang biru, agak susah nak ambik kereta itu. Dan, sekali lagi, Encik Ajizz yg best telah hantar kereta itu ke rumahhh... =))).. Memang best.

Sampai je kereta, dah melompat2.. sebab tak sangka beli kereta, segala urusan online je. Macam shopping baju kann..Tu la first time jumpe Encik Ajizz dan kereta. So far, kereta takde problem. Nasib baik mak aku tak tau aku beli kereta online je. Mau kena pancung!

Sebab aku tak memerlukan penjamin, so, secara berani uruskan semuanya sendiri.. Tapi, selidik dulu before beli... 

Aku beli kereta Viva Elite je. Memandangkan Myvi sangat mahal mase tu,sebab dah keluar yang 1.5 punya. Tapi, so far sangat best rasa sebab minyak memang jimat. haihh.. tak rugi beli kamu. Sesuai la bawak die bagi sesiapa yg beginner bawak kereta seperti saya ini. Lagipon, motif pegi kerja bukan sebab nak bayar duit kereta kannn..btul tak??so, beli la kereta ikut kemampuan masing-masing. Ramai je doctor pakai Myvi. Manager pon pakai Viva..hehe.ape kisah.. Jangan sampai biar papa asal bergaya sudah yeeee...



Sunday, 13 May 2012

I love Food : Simply Penang

I love food! 

Out of a lot of kopitiam around the shopping complex, I prefer Simply Penang. Seriously, it is a good restaurant. Normally, I go to Simply Penang in Sunway Pyramid. 

Location: Just above the Ice-skating floor, in front of the lift

Seriously, I like the Tomyam, with the noodle inside. The Tomyam taste really good. Soooo kawww one =). And, for drinks I really like Barli. Not so sweet, just nice, and fresh.

As for today, I order:
Lemon tea

Nasi Lemak

The lemon tea is just ok.. And the for Nasi Lemak is just so-so..
So, conclusion, my favourite is still Tomyam with noodle.. hehe


Monday, 7 May 2012

Air Keroh Country Resort

I love to write a review of the hotel, chalet, or homestay that I went before so that people can review and choose the suitable hotel for their trip (because I did the same thing. Read from the blogs, check the comment and review, then I proceed with the booking!)

For Melaka, there have a lot of Hotel, and Resort that you might choose. Depend on the budget. For the low budget people like ME, I prefer the hotel located in Air Keroh because it is much cheaper compared to Bandar Melaka. *Take note that Melaka is a small state. Even from Air Keroh to Bandar Melaka, it takes less than 20mins by car*. So, it is worth if I choose to stay in Air Keroh instead of Melaka City rite?

Also, the attraction or the POI place that people normally visit located very nearby with Air Keroh such as Zoo, Crocodile sanctuary, Butterfly, and whatsoever.. Plus, if anybody want to visit A Famosa, it takes about 20mins to reach there. 

So, I chose Air Keroh Country Resort. Seriously, it is 'country'. Hehe. I booked the room via online booking. No need to pay for deposit. But, have to do some confirmation via email. Seriously easy.

Lobby

Room. Got ASTRO and the most important got KBS WORLD 391. yeehaaaa

Swimming pool for children & adult. For adult, it is until 2.5m deep... Deep rite??

Also, it is equipped with tennis court (interesting), got some outdoor activities as well. I did not join for outdoor activities since I am busy with food, chit chat with friends, sleeping in a comfortable room with a cool air-cond, and travelling around. Hehe!

They served us with a nice breakfast FREE. Quite a lot of menu. Last time got nasi goreng, potato, mee, porridge, and a lot of stuff to eat. Breakfast will be serve started at 7.00am until 11.00am. HAHA. So, enjoy my day with eating (save money), and visit A Famosa later with full stomach.

Price? For me, last time, for 2 adult, it costs me about RM 170* (for weekend) per night. Check in time: 2pm and Check out: 12pm.. Also, the plus point about this resort is, it is located so near with McDonalds =).