Saturday, 19 May 2012

Beli kereta secara online?

Beli kereta. Dulu, aku cakap kereta ni tak wajib ada, tapi mungkin dia keperluan bila dah sampai masa nanti. Memandangkan rase tak selamat nak bawak motor, maka, 'ter'beli kereta pulak..

Nak kongsi pengalaman disini, sebab dulu, saya beli kereta secara ONLINE.. haaaa..seram tak? Alkisah saya berasa amat terdesak nak pakai kereta sebab da tak tahan nak balik kerja, nak kena tunggu bas yang tak on-time dan teksi yg cekik darah tak pakai meter.

Sebelum tu, ada beberapa perkara yg kita perlu ambik kira sebelum belik kereta online nie..

1. Budget monthly
2. Interest berapa percent bagi yang tak mampu beli cash.
3.fuel consumption
4. loan bank berapa banyak
5. downpayment
6. free gift dari agent kereta.

Adalah menjadi kegilaan setiap orang nak beli kereta bila hujung tahun. Sebab? Kebanyakan kedai kereta akan promo rebate sebab nak abiskan stok. Tapi, setiap rebate tu berantung kepada jenis kereta sebenarnya. 

Dulu, pantang nampak fliers dekat shopping complex pasal kereta, ofcos akan ambik. Sebab? nak compare harga dan jugak check interest semasa. Percaya ke tak, interest kereta viva hujung tahun 2011 dulu, dah ade sampai 3.25%.. 

Dan, apa yg saya buat ialah, saya pergi ke website www.mudah.my. Dan ada banyak agent kereta bersepah-sepah. Ade jugak yg tulis advertisement interest 2.9%, tapi bila call: "oh sorry dik, tu promo bulan lepas". Dan selepas beberapa cubaan, terjumpa contact number Encik Ajizz. Dia nie agent dari Produa Jalan Gombak kalau tak silap.. Cuma SMS je tanya harga viva mase tu sebab dah give up nak call.

Dan, dia bagi the best rate so far that time, 3.0% interest loan dari Bank Islam, RM4900 rebate, dan steering lock + tinted voucher RM350 for free gift.

Tapiiiiii... sebelum itu, saya telah call soal selidik dekat Produa pasal Encik Ajizz ni memandangkan takot kena tipu. Dengan selamba telah call produa Jalan Gombak tu tanya, ada tak staff nama Encik Ajizz? Dah berapa lama kerja? Dan, bila dah confident, proceed saje! yeay =).

Lepas email saje document macam IC, kwsp terkini, dan lain-lain, dalam tak sampai seminggu orang bank sudah call untuk approval loan. Pantas kannn.. Dan, selepas itu, saya perlu sign segala loan document, dan insurans kat Bank Islam cawangan Dang Wangi.. So, loan dah selamat..

Dan, seterusnye, settlekan yang lain pula, nak book plat kereta. Encik Ajizz memang best sebab die dapat curik plat kereta yang comel bagi saya. 358... Auuuuuuu~!!! suke!! Tanpa perlu beli plat number yg best2, dapat jugak yang comel =).

Dan, dalam 2 minggu lepas daftar segala, kereta dah ready untuk dipungut kat Produa. Dan masetu, kaki saya telah injured-sprain ankle sebab beberapa kejadian yang tak patut. Dengan kaki yang biru, agak susah nak ambik kereta itu. Dan, sekali lagi, Encik Ajizz yg best telah hantar kereta itu ke rumahhh... =))).. Memang best.

Sampai je kereta, dah melompat2.. sebab tak sangka beli kereta, segala urusan online je. Macam shopping baju kann..Tu la first time jumpe Encik Ajizz dan kereta. So far, kereta takde problem. Nasib baik mak aku tak tau aku beli kereta online je. Mau kena pancung!

Sebab aku tak memerlukan penjamin, so, secara berani uruskan semuanya sendiri.. Tapi, selidik dulu before beli... 

Aku beli kereta Viva Elite je. Memandangkan Myvi sangat mahal mase tu,sebab dah keluar yang 1.5 punya. Tapi, so far sangat best rasa sebab minyak memang jimat. haihh.. tak rugi beli kamu. Sesuai la bawak die bagi sesiapa yg beginner bawak kereta seperti saya ini. Lagipon, motif pegi kerja bukan sebab nak bayar duit kereta kannn..btul tak??so, beli la kereta ikut kemampuan masing-masing. Ramai je doctor pakai Myvi. Manager pon pakai Viva..hehe.ape kisah.. Jangan sampai biar papa asal bergaya sudah yeeee...



3 comments:

'naim asam' said...

Waaaaaa.... Tulis pasal abg ipar sye ea :-) good sgt ke dye jual kreta tu???? :-p

nur hayati said...

die bagos laaaa...so far kete takde problem. servis baekkk punye =)

Anonymous said...

Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.

When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in
Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

Other then that, excellent blog!

Feel free to surf to my page :: whiten teeth (http://departure2093.com/techniques-for-whitening-teeth/)