Tuesday, 24 March 2015

Gardens by the bay, Singapore

See, dekat je Marina Bay dengan Garden by the bay

Kite dah lama sangat nak datang sini. Sebab selalu nampak landmark Garden by the bay tapi tak pernah pegi. Ada kawan cakap kite akan nampak 2 view yang berbeza kalau pegi Garden by the bay waktu pagi dengan malam. Kalau pegi waktu malam, ofcourse la lagi sejuk, dan boleh enjoy lampu-lampu cantik.

Lighting performance, Garden by the bay
Kebetulan masa baru je sampai, memang dah sampai masa untuk show. Hihi. So, kite pun lepak bawah pokok sambil baring, menikmati cahaya lampu. Don't worry, Singapore selamat, bersih.

Lampu purple, shaking pulak! 


Please ignore double chin (T T)



Sama jugak macam kat Langkawi, kat sini pun ada sky trail. Nak jalan kat atas tu kena bayar. Tapi bukak dari pukul 9am to 9pm je. Rasa macam taknak balik je sampai lepak sini sampai malam. Kat Garden by the bay ni pun ada restoran halal jual nasi lemak, satay. So, dont worry. Anda takkan kelaparan.






Friday night at Marina Bay Sands

Marina Bay Station

Sebenarnye kite baru je balik dari Singapore setelah dah agak lama jugak tak pegi sana untuk meeting, dating, jalan-jalan. Selalunya balik training je confirm collapse! Singapore ni kecik je, tapi ada banyak tempat best. Selalu rasa best sebab Singapore bersih, public trasport pulak sangat cepat.

Haritu kite bermalam dekat Hotel Ibis Novena. Ibis Hotel ni agak murah berbanding hotel lain area Novena. Rate per day dalam 138++ SGD kalau tak silap. Haritu kite book dekat Agoda, lepastu sebabkan kite ialah Digi members, dapat additional discount pulak. Yeay! Hotel ni sediakan breakfast, dan yang paling penting, FREE PARKING sebab kite drive masuk Singapore.

Ibis Hotel Novena

Tempat first yang kebanyakkan tourist pegi dekat Singapore of course la Marina Bay. Kenapa? Sebab mana lagi nak cari bangunan yang ada kapal dekat puncak. Walaupun kite drive masuk Singapore, pegi ke Marina Bay kite naik MRT sebab lagi murah. Agak susah nak cari tempat parking dan mahal.
Dari Novena ke Marina Bay cuma SGD 1.70 je untuk one way.

Marina Bay

Here you go, view dari bawah. Sebenarnye bangunan ni ialah hotel. Ada officemate cakap, kalau naik dekat atas kapal tu, boleh nampak satu Singapore. Tapi, sampai sekarang pun tak sure macam mane cara nak naik atas kapal tu sebab diorang cakap ada pub bagai kat atas, dan kena bayar (tak murah).

Water show, Marina Bay

Apa nak buat dekat Marina Bay? Tak sure nak buat apa kalau pagi sebab tak pernah pegi pagi. Anyway, dekat area Marina Bay ni ada berderet restoran seafood, dan macam-macam (cuma kena makesure halal sebab banyak tempat yang rasa ragu-ragu), boleh shopping jugak sebab ada shopping mall yang bertingkat-tingkat jual barang branded macam jam, handbag, perfume, cosmetic. Dan jugak boleh lepak-lepak tengok water and lights show. Yang ni agak interesting sebab masa sampai tu dah ramai yang duduk tunggu performance.


So, ni la dia shopping mall dalam Marina Bay. Kite takde rase nak shopping pun kat sini sebab tak tau nak beli ape sebab tak pakai barang branded. Heh~. Selain dari Marina Bay ni, dekat je dalam 5 mins walk, boleh pegi Gardens by the bay. So, boleh cover dua tempat dalam satu masa.

Kite rasa macam sihat duduk Singapore 2 hari. Sebab asik jalan je. Duduk KL asik nak carik parking paling dekat dengan pintu. Sangat pemalas.