Monday, 8 February 2016

Club Med Cherating, Pahang

Disebabkan sekarang tengah cuti semester, so rajin lah jugak nak menulis. 
Tujuan menulis ni bukan untuk show-off tau. Tapi lebih kepada nak share. Selalunye before pegi travel mane-mane pun akan check blog orang lain jugak. So, harap sangat ini dapat membantu ;)

Actually I pegi sini sebab team building. Before pegi, takde pulak buat research pasal tempat ni. Ramai yang cakap tempat ni best. Tapi, jarang pulak ada blog cerita pasal tempat ni. Curious kan?

Well, to be honest. Kalau melayu muslim Malaysia tu memang susah sangat-sangat nak jumpa kat sini. Kalau ada pun, diorang pun datang sebab team building atau company trip. Reason? Hehe..

Before tu, meh enjoy satu gambar


Ni lah gambar first yang i ambik bila sampai sana. The sky seems so clear kan? Well, sangat panas sebenarnya. Haha. Tak dinafikan tempat ni memang saaaaangatttt cantik! Dekat entrance once kau sampai je, guest officer die memang akan welcome kau dengan dahsyatnye sampai rasa naik segan. Kebanyakan yang keje kat sini ialah foreigner (orang putih). Orang local ada jugak yg jadi chef, prepare makanan.


2 hari duduk sini, i nak conclude yang tempat ni sesuai untuk orang yang suka beach dan nak privacy. Actually tak salah pun muslim nak datang sini. Walaupun beer, wine, ialah free flow, tapi ada jugak disediakan juice. Just be careful. Itu saje. 


Nak pegi beach boleh naik mini train. Lepak tepi beach ni, 3 jam rasa macam 30 minit. Kat beach ni pun boleh refill juice sesuka hati. Best ;)

Pasal makanan pulak, semua jenis makanan ada. Japanese, Korean, western, local, chinese, semua ada untuk lunch & dinner. Just be careful lah sebab ada je sushi dan jugak chicken teriyaki tu diorang memang letak alcohol. Tu pun orang hotel tu yg tak bagi i ambik. I memang hantu sushi. Almost dah kena sapu. Haha.. My fav food kat sini ialah pizza. Addicting gila


Ni gambar masa awal pagi, matahari dah naik. Tak guna filter pun. Ada kawan tu cakap, kat sini snap jelah kat mana2 pun, gambar akan sentiasa nampak lawa.


Ni bilik kami. Luar nampak biasa, tapi dalam bilik ok. Anyway, tak payah duduk dalam bilik. Sebab ada banyak benda boleh enjoy kat sini. 

Bungee jumping, kayaking, tennis, badminton, indoor games, archery, basketball, semua ada. Swimming pool ada 2. Satu nearby the beach (a bit private), dan satu lagi dekat depan lobby which is untuk kids jugak.


Memang ada banyak bilik. Nama each block pun best. Semua nama haiwan, unggas.

Disebabkan tempat ni ialah club, dont be surprise lah ramai je mabuk2 dalam ni. Actually everyday ada show. Boleh la joget lpas dinner nak cucuk langit ke ape. Up to you. Kami pegi karoke sampai midnight. Layan lagu english je sebab takde lagu melayu kot. Lagu jepun dengan korea pun banyak. Haha..

Dan paling kelaka, sebagai spesies asing disitu, senang je diorang kenal i. Dan setiap kali breakfast ada je orang tanye. You ni melayu kan? (ogosh!).
Bukan ape, memang susah nak jumpa orang melayu pegi ke tempat ni. 

Erm, i cuma share gambar yang elok sahaja. Gamba joget cucuk langit, bar bagai, memang i tak display kat sini untuk tontonan umum. Boleh google sendiri. Byeeee




5 reasons on Why I like Cameron Highland

If you ask me, what will be the best place to travel in Malaysia?
Then my answer will be Cameron Highland.
I've been to Cameron 3 times only. But each time when I feel a bit of stress, then I always consider to come to Cameron again. Just like that ;)

Here you go, my top reason on why I like Cameron so much:

1. It is colder than Klang Valley
I like colder place, but not too cold. The perfect temperature for me is maybe from 10-23 degree celcius. Higher than that, I have tendency to become super hot blooded type. Well, at night Cameron's temperature is around 17-18 degree celcius i think. Depends on if it is raining season, and depends on where you stay. At night, it can be a little bit windy (I like it).



2. Natural
It is all about enjoying natural view, and it make me feel calm. I tend to stay away from whatsapp naturally since Digi's network is quite bad there. Also, I can spend hours just to appreciate the view and start to think about myself. 


3. Actually, I love flowers and trees
Well, the other side of me. Actually I really, really love flowers and trees. For flowers, I like the rare colour one. The best part is Cameron can offer you the colours that you hardly find in other place - like hybrid colours. Red colour rose sounds too typical and I like the yellow colour rose. And I always like the flower in deep purple colour. Lavender is obviously one of my fav. 



4. Tea taste better in Cameron
Yups, I am the tea fanatic lover. There's so many tea farm in Cameron. You can just choose which one. Again, I can spend about nearly 2 hours just to drink a pot of tea, and again to see the magnificent view of the tea farm. So green and fresh. Ahem, yes I brought Ohmyjep calendar with me.. ;)


5. Starts to fall in love with cactus
I am not a fan of cactus because of the thorn and for me it is just a plain, and boring plant. I used to say that those cactus lovers are just lazy because you know that cactus can survive more than 2 months without water. Hehe.. But now, I am different ;) I like cactus now.


I am not familiar with the food in Cameron. Normally I always pack my food from home, and also enjoy night market's food there. But, the top 3 place that I must visit for my short trip in Cameron:

1. Tea farm (Bharat/Boh/Cameron Valley)
2. Lavender 
3. Rose Valley

I stay in Casa Dela Rosa twice, and 1x in Casa Dela Fern. Both are under the same company I think. For Casa Dela Rosa, the feeling is more like private house while Casa Dela Fern you can enjoy breakfast outdoor and enjoy cold weather. For room wise, I prefer Casa Dela Fern because it is not too dark. Food is most likely the same.

I have lots of picture to share. But, maybe next time ;)