Friday, 8 July 2016

Syawal 2016

Selamat Hari Raya!


Raya 2016 is considered as not bad for me. At least I manage to reach home like 4 days before Raya. BUT, yes it was such a memorable one. This year I am very messy struggling with work and to balance it with my study. Of course I spent more time for work, obviously. Hehe

I am very lucky because my lecturer said we can submit all of the assignments before Raya. Yes, before raya means before takbir raya for me. Hahaks.. Raya falls on Wednesday. I start to work on my assignment on Sunday. Before this I tried my best to read some journals but, end up I found the journal under my pillow (erk..)

Then, I really struggle a day before the deadline. Drank a can of Nescafe, and stay awake. Yoshh!! I really stay awake until I click the magic "Submit" button. I supposed to iron my Baju Raya, but my heart beat too fast. Then I decide to sleep for a while. I dozed off for 1 hour and start to rush for Raya. My eyes looks swollen and red. Quickly touch up using concealer. Oh ya, I learnt on how to use concealer from my classmate. Plus, I put on eyeliner to cover my sleepy eyes. Whoa then I realize how useful this makeup tools to me. Should have use it long time ago!



I hardly take selfie. This is my picture around 2pm+. Yes, I slept for 1 hour that day. My left eye was itchy due to allergies - maybe because of dust. Not used to dust since I use my air purifier (Poyo gila!). Well, I hate to pun on make up, but end up I need them to cover up so that my relatives will think that I am doing fine and not struggling like hell. Haha.

Then my classmate was so excited. Like an animals that just escape and run really fast from zoo (over sikit). No, in fact I am excited too. School break + public holiday + Raya. Yeehaa!!

To be honest, I am scared of brain aneurysm. I've read few news that students, worker, died because of did not get enough sleep, depend on coffee to stay awake. Oh no.. I am scared. I hope that I can enjoy a bit more, before Monday. Definitely Monday blues punya next week. All the best to me.

Monday, 20 June 2016

Fasting month version 2016

This year my fasting month is very simple.
I am allowed to go home at 4pm which is super nice!!
For almost 5 years I've been working in Klang Valley, this is my 2nd time I bought something from Bazar Ramadhan. Imagine how cool I am ;)

Normally either me or my sister will cook at home. Last year was slightly better as I can still cook alternately. But, this year is just crazy. I can count how many time I cook at home (omg).

Well, I am getting thinner.
Here you go, I want to share on how you can really reduce weight during fasting month.

1. For early breakfast, I will eat whatever things that I have like drinking plain water, or biscuits.
2. In the day, I am working like normal days. Very busy, and hardly to sit in my desk.
3. Hardly go home at 4pm even we are allowed to.
4. Hadap traffic jam
5. Reach home nearly 7pm and thinking what to eat for buka puasa.
6. End up cooking something like frozen food (curry puff, nugget, burger), or anything fast like tomyam, fried rice.
7. I drink plain water, and no tea or coffee like usual days. It is a bit acidic and make my body even more dehydrated. So, I avoid it for Ramadhan.
8. Eat slowly while watching TV. 
9. I only eat 2 pcs of curry puff and it feels like eating the full rice. wow. The magic of ramadhan ;)
10. I cannot eat too heavy because I feel so tired and sleepy. You know like suddenly your body need to do extra work like marathon, while during the day your body is so relax.

With the lifestyle as per above, I manage to save lots of money. Haha
We did shop few stuff like vege, meat, and fish too.
After 15th day of fasting, our fridge is still full. God bless us! ;)

I need to get the weighing scale.
My face seems smaller than before. Then my watch can turn 360 degree - not a good signal.
Selamat berpuasa and keep fighting!


Monday, 8 February 2016

Club Med Cherating, Pahang

Disebabkan sekarang tengah cuti semester, so rajin lah jugak nak menulis. 
Tujuan menulis ni bukan untuk show-off tau. Tapi lebih kepada nak share. Selalunye before pegi travel mane-mane pun akan check blog orang lain jugak. So, harap sangat ini dapat membantu ;)

Actually I pegi sini sebab team building. Before pegi, takde pulak buat research pasal tempat ni. Ramai yang cakap tempat ni best. Tapi, jarang pulak ada blog cerita pasal tempat ni. Curious kan?

Well, to be honest. Kalau melayu muslim Malaysia tu memang susah sangat-sangat nak jumpa kat sini. Kalau ada pun, diorang pun datang sebab team building atau company trip. Reason? Hehe..

Before tu, meh enjoy satu gambar


Ni lah gambar first yang i ambik bila sampai sana. The sky seems so clear kan? Well, sangat panas sebenarnya. Haha. Tak dinafikan tempat ni memang saaaaangatttt cantik! Dekat entrance once kau sampai je, guest officer die memang akan welcome kau dengan dahsyatnye sampai rasa naik segan. Kebanyakan yang keje kat sini ialah foreigner (orang putih). Orang local ada jugak yg jadi chef, prepare makanan.


2 hari duduk sini, i nak conclude yang tempat ni sesuai untuk orang yang suka beach dan nak privacy. Actually tak salah pun muslim nak datang sini. Walaupun beer, wine, ialah free flow, tapi ada jugak disediakan juice. Just be careful. Itu saje. 


Nak pegi beach boleh naik mini train. Lepak tepi beach ni, 3 jam rasa macam 30 minit. Kat beach ni pun boleh refill juice sesuka hati. Best ;)

Pasal makanan pulak, semua jenis makanan ada. Japanese, Korean, western, local, chinese, semua ada untuk lunch & dinner. Just be careful lah sebab ada je sushi dan jugak chicken teriyaki tu diorang memang letak alcohol. Tu pun orang hotel tu yg tak bagi i ambik. I memang hantu sushi. Almost dah kena sapu. Haha.. My fav food kat sini ialah pizza. Addicting gila


Ni gambar masa awal pagi, matahari dah naik. Tak guna filter pun. Ada kawan tu cakap, kat sini snap jelah kat mana2 pun, gambar akan sentiasa nampak lawa.


Ni bilik kami. Luar nampak biasa, tapi dalam bilik ok. Anyway, tak payah duduk dalam bilik. Sebab ada banyak benda boleh enjoy kat sini. 

Bungee jumping, kayaking, tennis, badminton, indoor games, archery, basketball, semua ada. Swimming pool ada 2. Satu nearby the beach (a bit private), dan satu lagi dekat depan lobby which is untuk kids jugak.


Memang ada banyak bilik. Nama each block pun best. Semua nama haiwan, unggas.

Disebabkan tempat ni ialah club, dont be surprise lah ramai je mabuk2 dalam ni. Actually everyday ada show. Boleh la joget lpas dinner nak cucuk langit ke ape. Up to you. Kami pegi karoke sampai midnight. Layan lagu english je sebab takde lagu melayu kot. Lagu jepun dengan korea pun banyak. Haha..

Dan paling kelaka, sebagai spesies asing disitu, senang je diorang kenal i. Dan setiap kali breakfast ada je orang tanye. You ni melayu kan? (ogosh!).
Bukan ape, memang susah nak jumpa orang melayu pegi ke tempat ni. 

Erm, i cuma share gambar yang elok sahaja. Gamba joget cucuk langit, bar bagai, memang i tak display kat sini untuk tontonan umum. Boleh google sendiri. Byeeee




5 reasons on Why I like Cameron Highland

If you ask me, what will be the best place to travel in Malaysia?
Then my answer will be Cameron Highland.
I've been to Cameron 3 times only. But each time when I feel a bit of stress, then I always consider to come to Cameron again. Just like that ;)

Here you go, my top reason on why I like Cameron so much:

1. It is colder than Klang Valley
I like colder place, but not too cold. The perfect temperature for me is maybe from 10-23 degree celcius. Higher than that, I have tendency to become super hot blooded type. Well, at night Cameron's temperature is around 17-18 degree celcius i think. Depends on if it is raining season, and depends on where you stay. At night, it can be a little bit windy (I like it).



2. Natural
It is all about enjoying natural view, and it make me feel calm. I tend to stay away from whatsapp naturally since Digi's network is quite bad there. Also, I can spend hours just to appreciate the view and start to think about myself. 


3. Actually, I love flowers and trees
Well, the other side of me. Actually I really, really love flowers and trees. For flowers, I like the rare colour one. The best part is Cameron can offer you the colours that you hardly find in other place - like hybrid colours. Red colour rose sounds too typical and I like the yellow colour rose. And I always like the flower in deep purple colour. Lavender is obviously one of my fav. 



4. Tea taste better in Cameron
Yups, I am the tea fanatic lover. There's so many tea farm in Cameron. You can just choose which one. Again, I can spend about nearly 2 hours just to drink a pot of tea, and again to see the magnificent view of the tea farm. So green and fresh. Ahem, yes I brought Ohmyjep calendar with me.. ;)


5. Starts to fall in love with cactus
I am not a fan of cactus because of the thorn and for me it is just a plain, and boring plant. I used to say that those cactus lovers are just lazy because you know that cactus can survive more than 2 months without water. Hehe.. But now, I am different ;) I like cactus now.


I am not familiar with the food in Cameron. Normally I always pack my food from home, and also enjoy night market's food there. But, the top 3 place that I must visit for my short trip in Cameron:

1. Tea farm (Bharat/Boh/Cameron Valley)
2. Lavender 
3. Rose Valley

I stay in Casa Dela Rosa twice, and 1x in Casa Dela Fern. Both are under the same company I think. For Casa Dela Rosa, the feeling is more like private house while Casa Dela Fern you can enjoy breakfast outdoor and enjoy cold weather. For room wise, I prefer Casa Dela Fern because it is not too dark. Food is most likely the same.

I have lots of picture to share. But, maybe next time ;)






Tuesday, 5 January 2016

Sambung belajar atau kerja?

Tujuan i tulis kali ni dengan harapan dapat bantu orang yang masih lagi berfikir atau dalam dilema. Nak sambung belajar ke atau terus kerja.. Sama jugak macam kite yang dulu. Still blog walking untuk tau macamana hidup lepas sambung belajar dan kerja.

I cuma nak share. Dulu lepas spm i sambung matrik setahun dan terus grad dapat degree. Alhamdulillah perjalanan tu dipermudahkan tuhan. Dari segi bantuan keewangan pulak, masa degree tu dapat tajaan jpa. So takde concern nak langsaikan pinjaman ptptn. 

Lepas almost nak grad tu, ada apply nak sambung master terus. Siap pegi interview dekat UM, dan apply USM untuk course Msc. Family jenis tak kesah nak sambung belajar. Tapi kite cam segan nak tanya boleh tak nak pinjam duit untuk sambung master dekat parents. Hurmm..

Walaupun i rasa parents akan bagi pinjam kalau mintak, tapi i choose not to. Cukup lah sampai degree. Yg lain kena berdikari sendiri. Lepas grad i kerja jadi RA kat usm. Konon ada niat nak sambung master by research. Tapi rasanya lambat sangat nak habis master kalau buat research. Masatu, kawan2 semua dah register untuk kos master full time coursework.

Untuk buat master, memang kena pakai duit bukan je untuk bayar yuran. Tapi untuk makan dan sara diri sendiri. Beli buku, fotostat, makan, minum. Semua kena fikir. I ni jenis duit kena sentiasa ada cash dalam tangan. Walaupun tak beli pape, mesti ada cash. Kalau tak, pening kepala takleh buat ape. 

I rase master memang bukan untuk i kalau takde duit dlm tangan. So, i decide untuk simpan duit dan kerja dulu. Family i memang suka lah i tak jadi sambung master. Sebab katenye pengalaman kerja lagi penting. Cukup lah degree tu. Actually memang betul ape yg diorang nasihat. Degree je dah cukup nak apply kerja. Kalau bidang profesional lain macam accounting, kalau ada cert lebih membantu dapat kerja yg gaji bagus. 

In the meantime i ada jugak apply untuk dapatkan scholarship. Pegi interview 2x. Dah dapat tapi scholarship tu cuma cover yuran belajar je. Sara hidup kena tanggung sendiri. Dan kalau fail kena bayar balik yuran dalam kiraan berganda. Hmm..

Berbalik pada kawan2 yg sambung master, kebanyakannya dapat bantuan mybrain. Tapi untuk master coursework kerajaan bagi bantuan RM10k untuk yang layak sahaja. Tapi bantuan ni akan dapat lewat sikit sebab kena sertakan sekali dengan offer letter universiti, pengesahan dari bendahari semua. So kena bersabar.

Bila dah start kerja. Ada banyak halangan yg membuatkan kita fikir seribu kali nak sambung master. Contohnya macam kite ni.. First year kerja memang asik kena travel sane sini sampai macam asik kena naik flight je. Sampai i tak terfikir pun nak apply master. Dan jugak halangan lain ialah bila kau kawan dengan orang yang dah jadi bos, dia sendiri dah ada master. Tapi die cakap buang masa je sambung master sebab tak guna pun untuk kerja. HAHA

So hati kena cekal. Kena tanya balik reason kau nak sambung belajar. Tahun ke-2 keje, lagi bertambah responsibility, scope, gaji dan semua bertambah. Menyebabkan kita terasa selesa dengan hidup sampai rasa master tak penting. Walau dalam hati ada niat. Hurmm

Nasihat: jangan tunggu sampai masa sesuai, comfortable untuk segala2nya baru sambung belajar. Sebabnya kalau kita nak tunggu masa tu sampai, semua orang dah habis doctorate baru kau nak isi borang. Haha. Tapi, still kena justify kenapa kita nak sambung master. Anggap lah pelajaran ni macam investment. Orang yg kaya raya, ramai je takde master and phd. So tepuk dada. 

Dan..lepas almost 5 tahun i kerja in total, baru i apply isi borang. I dah delay niat baik aku ni 2 tahun. Sebab aku terlalu busy, dan aku tunggu bos aku ready dan terima kenyataan yg aku akan sambung belajar. I dah decide yg aku cuma nak sambung master part time weekend class je. Reason? Sebab I memerlukan duit untuk hidup dan bayar yuran. TAPI, dugaan paling best ialah lepas kau sambung belajar. Heee

Ingat ye. Jangan tunggu. Kite baru je daftar bln sept 2015. Baru habis sem 1. Nak tau tak? Masa subject pertama kelas, dah dapat assignment dan jadual test dan final. Lifestyle memang tak sama dengan degree kalau buat part time weekend class. Masa degree dulu lepak je makan tido terlentang. Kini tidak lagi. 

Ade lah dalam 5 org drop kelas sebab tak tahan dan limitation dari segi keewangan dan masa. Macam i, bos cakap die akan bagi 1 hari rehat work from home. Tapi, I tak guna pun kelebihan tu sebab i nak rest bukan work from home. Hehe.. Kerja pulak makin banyak. Homework master cuma boleh sentuh lepas pukul11pm. Sebab before ni pun dah biasa stayback sampai malam kat office. 

Ramai yang stress. Tapi, kawan2 kelas yg banyak bagi moral support. Kerja isnin sampai jumaat. Sabtu dan ahad nak hadap kelas. Tambah pulak presentation, paperwork, group project. Abah kau banyak gila. Stress tersangat sebab takde life langsung. Kalau kerja kat office stress, aku rasa macam depress teramat-amatnya. Tambah pulak kena marah pasal benda tak reasonable, lagi lah nak mencarut. 

Mata memang lebam sepanjang 3 bulan ni. Rasa hati nak pegi kerja isnin tu memang berat rasa nak MC. Tapi apekan daya. No salary, no money, no master. Hahaha. So, kuatkan semangat. Rasanya takde benda yang mudah dalam hidup. So anggap semua ni macam treasure hunt.

Strong dari segi financial memang sangat membantu. So, jimatlah duit dan buang semua apps AirAsia, MAS, Lazada, groupon, dan lain2.. Haha

All the best.