Skip to main content

Syawal 2016

Selamat Hari Raya!


Raya 2016 is considered as not bad for me. At least I manage to reach home like 4 days before Raya. BUT, yes it was such a memorable one. This year I am very messy struggling with work and to balance it with my study. Of course I spent more time for work, obviously. Hehe

I am very lucky because my lecturer said we can submit all of the assignments before Raya. Yes, before raya means before takbir raya for me. Hahaks.. Raya falls on Wednesday. I start to work on my assignment on Sunday. Before this I tried my best to read some journals but, end up I found the journal under my pillow (erk..)

Then, I really struggle a day before the deadline. Drank a can of Nescafe, and stay awake. Yoshh!! I really stay awake until I click the magic "Submit" button. I supposed to iron my Baju Raya, but my heart beat too fast. Then I decide to sleep for a while. I dozed off for 1 hour and start to rush for Raya. My eyes looks swollen and red. Quickly touch up using concealer. Oh ya, I learnt on how to use concealer from my classmate. Plus, I put on eyeliner to cover my sleepy eyes. Whoa then I realize how useful this makeup tools to me. Should have use it long time ago!



I hardly take selfie. This is my picture around 2pm+. Yes, I slept for 1 hour that day. My left eye was itchy due to allergies - maybe because of dust. Not used to dust since I use my air purifier (Poyo gila!). Well, I hate to pun on make up, but end up I need them to cover up so that my relatives will think that I am doing fine and not struggling like hell. Haha.

Then my classmate was so excited. Like an animals that just escape and run really fast from zoo (over sikit). No, in fact I am excited too. School break + public holiday + Raya. Yeehaa!!

To be honest, I am scared of brain aneurysm. I've read few news that students, worker, died because of did not get enough sleep, depend on coffee to stay awake. Oh no.. I am scared. I hope that I can enjoy a bit more, before Monday. Definitely Monday blues punya next week. All the best to me.

Comments

Popular posts from this blog

Sambung belajar atau kerja?

Tujuan i tulis kali ni dengan harapan dapat bantu orang yang masih lagi berfikir atau dalam dilema. Nak sambung belajar ke atau terus kerja.. Sama jugak macam kite yang dulu. Still blog walking untuk tau macamana hidup lepas sambung belajar dan kerja.

I cuma nak share. Dulu lepas spm i sambung matrik setahun dan terus grad dapat degree. Alhamdulillah perjalanan tu dipermudahkan tuhan. Dari segi bantuan keewangan pulak, masa degree tu dapat tajaan jpa. So takde concern nak langsaikan pinjaman ptptn. 
Lepas almost nak grad tu, ada apply nak sambung master terus. Siap pegi interview dekat UM, dan apply USM untuk course Msc. Family jenis tak kesah nak sambung belajar. Tapi kite cam segan nak tanya boleh tak nak pinjam duit untuk sambung master dekat parents. Hurmm..
Walaupun i rasa parents akan bagi pinjam kalau mintak, tapi i choose not to. Cukup lah sampai degree. Yg lain kena berdikari sendiri. Lepas grad i kerja jadi RA kat usm. Konon ada niat nak sambung master by research. Tapi rasa…

eLife: Dont be stupid. They just need money.

Sape yang pernah try eLife ni, ade hajat rasa nak berbisnes, nak kaye cepat? Baik try benda lain. Stop jela One Community eLife ni a.k.a dont be stupid.
Product ni (mesin terapi ion) tak pernah bersalah. Tapi, orang yang run business ni dengan cara MLM, desak orang sampai sanggup berhutang, tipu kawan, buat personal loan bagai, itu ialah cara yang salah.
Ada la kurang dari 10 orang ex-student satu universiti dulu masuk eLife ni. Camane diorang boleh join pon aku tak tau. Tapi leader diorang tu, keje kat HKL, tapi bukan doctor, pegawai dalam bidang kesihatan. Dulu, orang panggil die dgn nickname die je, skarang ni, da jadi orang besa la katekan, kena panggil "Encik" walaupon sebaya. Pecaye? haizz
Sebab konon2 die bagos sangat, ramai la budak Uni aku ni, esp yang tak dapat keje lagi, yg dah keje tapi nak lompat keje, masuk benda ni.
Salah ke diorang nak bisnes? Memang tak salah nak bisnes. Tapi, takyah la sampai tipu orang, buat orang sakit hati, kena pinjam duit ribu2, buat …

Soalan berkenaan MBA. Walau dah muak, saya jawab

First of all, thanks to Allah and everyone especially my friends that always help me along the way. Dah complete pun sem 3. Next week dah nak masuk semester 4. Yeay!😃
Diskesempatan ini, saya ingin menjawab soalan ringkas yang sering ditanya oleh rakan-rakan sebaya dan jugak yang tak sebaya pasal MBA. Kadang-kadang sakit jiwa juga nak menjawabnya. Tapi, ada jugak baiknya kalau tanya dari tak tahu kan?
Soalan1: Dapat naik gaji tak lepas dapat MBA Well, depends pada company nak bagi increment atau pun tak. For me, no increment walaupun kau dapat PHD sebab company yg kerja sekarang akan bagi gaji ikut skill. So, kalau kau rasa lepas MBA skill kau akan bertambah dan melimpah-ruah, confirm kau akan naik gaji. Trust me!
Ada je company yang akan naikkan gaji lepas dapat MBA.  But, sila lah fikir positive terutamanya kalau kau dah setuju nak sambung belajar MBA, apa motif kau yang sebenar? Nak naik gaji? Self-improvement? Mengejar title? Atau apa? Fikir baik-baik tau.
For me, I sambung MBA se…