Skip to main content

Credit card. Yang mana bagus? Hmm

Sejak baru berhijrah ke tempat baru ni, banyak benda baru kena belajar. Salah satunye, kena ada credit card! Kalau nak tau, satu prinsip hidup telah tercalar sebab kite kalau boleh taknak ada credit card =(. Sebab kita guna debit card je. Sebab kita kan budak-budak lagi. Takot tak pandai manage duit sendiri.

Disebabkan kite selalu kena travel, dinasihatkan kena ada CC ni sebab kita bayar dulu, claim later. Euww..akan menyebabkan kita punye poket parah walaupun flight dan hotel ditanggung beres.

Sebenarnya, kite dah pon apply CC maybank al-ikhwan. Tapi, application tu kena reject walaupun layak sebab kite dah 3 minggu gagal memberikan document yg diperlukan. Haha. Setiap kali dia call, kite mesti out station. Bila la nak bagi document kat die. Hmm..

Ok la, fine! Kite agak berminat dengan citibank CC. Sebab ada banyak option, contohnye CC shell, Giant, AirAsia, dan banyak lagi benefit. Lagi satu, kepada yg kaki rayap dekat sunway pyramid, kalau ada citibank mmg syok la ye. Kebanyakan kedai ada offer baik punye kalau ada CC citibank.

Sebabkan kita nak card credit dengan urgent, so, kite pon call la beberapa bank yg ada CC.

Antaranya, standard chartered. Katenye, standard chartered ni antara interest yg terendah. Ye ke idaknye tak tau la. Tapi, dari segi processing, dan approval, antara yang terpantas. Kalau apply online, boleh tau confirmation dalam masa 5 hari. Haaa..gile kan.. Kebanyakan CC process dalam masa 14 hari bekerja, dan 14 hari nak dapat card. Maka, jenuh nak tunggu.

Tapi, untuk annual fee pulak, kalau standard chartered ni, untuk 2 tahun pertama, memang free. Kalau die kenekan charge pada tahun pertama, nnt boleh call customer service untuk waving. So, lepas 2 tahun, baru la kne charge. Dan, untuk apply supplementary card pulak, kena tunggu dalam 14hari bekerja..

Kalau nak apply online, boleh siap2 prepare document yg diperlukan. IC dengan payslip. Nanti dia akan proses.

Kalau RHB pulak, agak strict sikit. Nak proses application tu dah 2minggu, nak dpat card pon 2 minggu jugak. Ambik kauu.. Tapi, kalau RHB, annual fee hanya free dlm masa setahun saja. Next year tu boleh jugak buat waving, tapi kena buat 12 transaksi, dan kalau ada suplementary card, kena share half2 la. Supplementary card buat 6 transaksi, main card buat 6 transaksi. So, bole la dapat free kan..

Blerghhh.. Tak pasal2 blaja pasal card credit. Hehe. Bole jadi customer service lepasni. Hehe. K la, nak tido! Bye
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

________________________________
The information contained in this message may be confidential and legally protected under applicable law. The message is intended solely for the addressee(s). If you are not the intended recipient, you are hereby notified that any use, forwarding, dissemination, or reproduction of this message is strictly prohibited and may be unlawful. If you are not the intended recipient, please contact the sender by return e-mail and destroy all copies of the original message.

Comments

Popular posts from this blog

Sambung belajar atau kerja?

Tujuan i tulis kali ni dengan harapan dapat bantu orang yang masih lagi berfikir atau dalam dilema. Nak sambung belajar ke atau terus kerja.. Sama jugak macam kite yang dulu. Still blog walking untuk tau macamana hidup lepas sambung belajar dan kerja.

I cuma nak share. Dulu lepas spm i sambung matrik setahun dan terus grad dapat degree. Alhamdulillah perjalanan tu dipermudahkan tuhan. Dari segi bantuan keewangan pulak, masa degree tu dapat tajaan jpa. So takde concern nak langsaikan pinjaman ptptn. 
Lepas almost nak grad tu, ada apply nak sambung master terus. Siap pegi interview dekat UM, dan apply USM untuk course Msc. Family jenis tak kesah nak sambung belajar. Tapi kite cam segan nak tanya boleh tak nak pinjam duit untuk sambung master dekat parents. Hurmm..
Walaupun i rasa parents akan bagi pinjam kalau mintak, tapi i choose not to. Cukup lah sampai degree. Yg lain kena berdikari sendiri. Lepas grad i kerja jadi RA kat usm. Konon ada niat nak sambung master by research. Tapi rasa…

eLife: Dont be stupid. They just need money.

Sape yang pernah try eLife ni, ade hajat rasa nak berbisnes, nak kaye cepat? Baik try benda lain. Stop jela One Community eLife ni a.k.a dont be stupid.
Product ni (mesin terapi ion) tak pernah bersalah. Tapi, orang yang run business ni dengan cara MLM, desak orang sampai sanggup berhutang, tipu kawan, buat personal loan bagai, itu ialah cara yang salah.
Ada la kurang dari 10 orang ex-student satu universiti dulu masuk eLife ni. Camane diorang boleh join pon aku tak tau. Tapi leader diorang tu, keje kat HKL, tapi bukan doctor, pegawai dalam bidang kesihatan. Dulu, orang panggil die dgn nickname die je, skarang ni, da jadi orang besa la katekan, kena panggil "Encik" walaupon sebaya. Pecaye? haizz
Sebab konon2 die bagos sangat, ramai la budak Uni aku ni, esp yang tak dapat keje lagi, yg dah keje tapi nak lompat keje, masuk benda ni.
Salah ke diorang nak bisnes? Memang tak salah nak bisnes. Tapi, takyah la sampai tipu orang, buat orang sakit hati, kena pinjam duit ribu2, buat …

Soalan berkenaan MBA. Walau dah muak, saya jawab

First of all, thanks to Allah and everyone especially my friends that always help me along the way. Dah complete pun sem 3. Next week dah nak masuk semester 4. Yeay!😃
Diskesempatan ini, saya ingin menjawab soalan ringkas yang sering ditanya oleh rakan-rakan sebaya dan jugak yang tak sebaya pasal MBA. Kadang-kadang sakit jiwa juga nak menjawabnya. Tapi, ada jugak baiknya kalau tanya dari tak tahu kan?
Soalan1: Dapat naik gaji tak lepas dapat MBA Well, depends pada company nak bagi increment atau pun tak. For me, no increment walaupun kau dapat PHD sebab company yg kerja sekarang akan bagi gaji ikut skill. So, kalau kau rasa lepas MBA skill kau akan bertambah dan melimpah-ruah, confirm kau akan naik gaji. Trust me!
Ada je company yang akan naikkan gaji lepas dapat MBA.  But, sila lah fikir positive terutamanya kalau kau dah setuju nak sambung belajar MBA, apa motif kau yang sebenar? Nak naik gaji? Self-improvement? Mengejar title? Atau apa? Fikir baik-baik tau.
For me, I sambung MBA se…