Thursday, 19 July 2012

Credit card. Yang mana bagus? Hmm

Sejak baru berhijrah ke tempat baru ni, banyak benda baru kena belajar. Salah satunye, kena ada credit card! Kalau nak tau, satu prinsip hidup telah tercalar sebab kite kalau boleh taknak ada credit card =(. Sebab kita guna debit card je. Sebab kita kan budak-budak lagi. Takot tak pandai manage duit sendiri.

Disebabkan kite selalu kena travel, dinasihatkan kena ada CC ni sebab kita bayar dulu, claim later. Euww..akan menyebabkan kita punye poket parah walaupun flight dan hotel ditanggung beres.

Sebenarnya, kite dah pon apply CC maybank al-ikhwan. Tapi, application tu kena reject walaupun layak sebab kite dah 3 minggu gagal memberikan document yg diperlukan. Haha. Setiap kali dia call, kite mesti out station. Bila la nak bagi document kat die. Hmm..

Ok la, fine! Kite agak berminat dengan citibank CC. Sebab ada banyak option, contohnye CC shell, Giant, AirAsia, dan banyak lagi benefit. Lagi satu, kepada yg kaki rayap dekat sunway pyramid, kalau ada citibank mmg syok la ye. Kebanyakan kedai ada offer baik punye kalau ada CC citibank.

Sebabkan kita nak card credit dengan urgent, so, kite pon call la beberapa bank yg ada CC.

Antaranya, standard chartered. Katenye, standard chartered ni antara interest yg terendah. Ye ke idaknye tak tau la. Tapi, dari segi processing, dan approval, antara yang terpantas. Kalau apply online, boleh tau confirmation dalam masa 5 hari. Haaa..gile kan.. Kebanyakan CC process dalam masa 14 hari bekerja, dan 14 hari nak dapat card. Maka, jenuh nak tunggu.

Tapi, untuk annual fee pulak, kalau standard chartered ni, untuk 2 tahun pertama, memang free. Kalau die kenekan charge pada tahun pertama, nnt boleh call customer service untuk waving. So, lepas 2 tahun, baru la kne charge. Dan, untuk apply supplementary card pulak, kena tunggu dalam 14hari bekerja..

Kalau nak apply online, boleh siap2 prepare document yg diperlukan. IC dengan payslip. Nanti dia akan proses.

Kalau RHB pulak, agak strict sikit. Nak proses application tu dah 2minggu, nak dpat card pon 2 minggu jugak. Ambik kauu.. Tapi, kalau RHB, annual fee hanya free dlm masa setahun saja. Next year tu boleh jugak buat waving, tapi kena buat 12 transaksi, dan kalau ada suplementary card, kena share half2 la. Supplementary card buat 6 transaksi, main card buat 6 transaksi. So, bole la dapat free kan..

Blerghhh.. Tak pasal2 blaja pasal card credit. Hehe. Bole jadi customer service lepasni. Hehe. K la, nak tido! Bye
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

________________________________
The information contained in this message may be confidential and legally protected under applicable law. The message is intended solely for the addressee(s). If you are not the intended recipient, you are hereby notified that any use, forwarding, dissemination, or reproduction of this message is strictly prohibited and may be unlawful. If you are not the intended recipient, please contact the sender by return e-mail and destroy all copies of the original message.

No comments: