Skip to main content

My 1st day for school ;)

Today marks my historical calendar. Finally, I manage to register for my MBA. What do you think I feel? Of course excited, blur, still motivated, and honestly.. tired. Haha


I am excited because, yes.. this is another journey for me. Never think of really make it happen.

And I am a bit blur because I have no idea if I have made a correct choice (Nobody knows anyway). But, I know that I just give a shot. That's me. Unpredicted, but I will make sure to prove everyone wrong with all of the early judgement. 

Motivated. I want to prove to everyone that science student can do well in business class.

And after all, I feel tired because UiTM is too big for me. Haha. I get used to USM campus Kubang Kerian's size. Small but comfortable, and warm.

I know that I am over-excited i facebook. Not to show off, because most of my friends already completed their masters. So, I dont think anybody will get offended or annoyed with me. But, surprisingly my ex-dorm mate from school ping me in facebook. 

She said, "Hey, I am going to register MBA too from UiTM kelantan branch". Without thinking, we share our contact number with the hope that we can discuss about our study since we will study the same thing =).. That's the sweet part.

I will miss my weekend activity.. my weekend habit.. and my karaoke box and my outing partner and friends.

Bye!

Comments

Popular posts from this blog

Sambung belajar atau kerja?

Tujuan i tulis kali ni dengan harapan dapat bantu orang yang masih lagi berfikir atau dalam dilema. Nak sambung belajar ke atau terus kerja.. Sama jugak macam kite yang dulu. Still blog walking untuk tau macamana hidup lepas sambung belajar dan kerja.

I cuma nak share. Dulu lepas spm i sambung matrik setahun dan terus grad dapat degree. Alhamdulillah perjalanan tu dipermudahkan tuhan. Dari segi bantuan keewangan pulak, masa degree tu dapat tajaan jpa. So takde concern nak langsaikan pinjaman ptptn. 
Lepas almost nak grad tu, ada apply nak sambung master terus. Siap pegi interview dekat UM, dan apply USM untuk course Msc. Family jenis tak kesah nak sambung belajar. Tapi kite cam segan nak tanya boleh tak nak pinjam duit untuk sambung master dekat parents. Hurmm..
Walaupun i rasa parents akan bagi pinjam kalau mintak, tapi i choose not to. Cukup lah sampai degree. Yg lain kena berdikari sendiri. Lepas grad i kerja jadi RA kat usm. Konon ada niat nak sambung master by research. Tapi rasa…

eLife: Dont be stupid. They just need money.

Sape yang pernah try eLife ni, ade hajat rasa nak berbisnes, nak kaye cepat? Baik try benda lain. Stop jela One Community eLife ni a.k.a dont be stupid.
Product ni (mesin terapi ion) tak pernah bersalah. Tapi, orang yang run business ni dengan cara MLM, desak orang sampai sanggup berhutang, tipu kawan, buat personal loan bagai, itu ialah cara yang salah.
Ada la kurang dari 10 orang ex-student satu universiti dulu masuk eLife ni. Camane diorang boleh join pon aku tak tau. Tapi leader diorang tu, keje kat HKL, tapi bukan doctor, pegawai dalam bidang kesihatan. Dulu, orang panggil die dgn nickname die je, skarang ni, da jadi orang besa la katekan, kena panggil "Encik" walaupon sebaya. Pecaye? haizz
Sebab konon2 die bagos sangat, ramai la budak Uni aku ni, esp yang tak dapat keje lagi, yg dah keje tapi nak lompat keje, masuk benda ni.
Salah ke diorang nak bisnes? Memang tak salah nak bisnes. Tapi, takyah la sampai tipu orang, buat orang sakit hati, kena pinjam duit ribu2, buat …

Soalan berkenaan MBA. Walau dah muak, saya jawab

First of all, thanks to Allah and everyone especially my friends that always help me along the way. Dah complete pun sem 3. Next week dah nak masuk semester 4. Yeay!😃
Diskesempatan ini, saya ingin menjawab soalan ringkas yang sering ditanya oleh rakan-rakan sebaya dan jugak yang tak sebaya pasal MBA. Kadang-kadang sakit jiwa juga nak menjawabnya. Tapi, ada jugak baiknya kalau tanya dari tak tahu kan?
Soalan1: Dapat naik gaji tak lepas dapat MBA Well, depends pada company nak bagi increment atau pun tak. For me, no increment walaupun kau dapat PHD sebab company yg kerja sekarang akan bagi gaji ikut skill. So, kalau kau rasa lepas MBA skill kau akan bertambah dan melimpah-ruah, confirm kau akan naik gaji. Trust me!
Ada je company yang akan naikkan gaji lepas dapat MBA.  But, sila lah fikir positive terutamanya kalau kau dah setuju nak sambung belajar MBA, apa motif kau yang sebenar? Nak naik gaji? Self-improvement? Mengejar title? Atau apa? Fikir baik-baik tau.
For me, I sambung MBA se…