Sunday 18 October 2020

PKPB/MCO edition: Dalgona nescafe & milo

 Harini bangun tidur je decide nak buat DALGONA!! 

Stuck dekat rumah lama sangat rasa stress la pulak.

So, here I am. 
Learning on how to do Dalgona LOL


Last time cuba guna hand blender. 
Seriously, sila jangan cuba hahaha. 
Mixer, atau kitchen machine is the best. Kitchen machine power sebab tak payah la pegang handle dia tu. 

Biar je dia jalan, letak speed paling tinggi. Dan kite pun boleh teruskan kehidupan dengan basuh pinggan ke ape.

Dalgona Nescafe:
1. Nescafe 3-in-1 (2 sache) atau 2 sudu
2. Gula 2 sudu
3. Air panas - 2 @ 3 sudu (Kalau bowl kitchen machine besar, letak lebih sikit. Kalau tak, tak gerak)
Then, blend jelah semua ni sampai jadi pekat macam buat meringue.

Dalgona Milo:
1. 4 sudu milo
2. Gula 2 sudu
3. Ovalette - 2 sudu (Kalau takde benda ni, sampai tumbuh muscle pun tak jadi Dalgona)
4. Air panas - 4 @ 5 sudu
Then, blend je smua. 

Letak ais + fresh milk atau apa-apa jelah jenis susu yang korang suka. Ada yg letak chocolate chip, Oreo.

Tadaaaaaa! Dalgona is done 😆


No comments:

Throwback Penang trip 2017 (Oct)

Trip Penang kali ni macam tiba-tiba je rasa nak pegi. So, lepas kerja terus gerak drive ke Penang. Sepanjang perjalanan hujan lebattttt gila...