Skip to main content

eLife: Dont be stupid. They just need money.

Sape yang pernah try eLife ni, ade hajat rasa nak berbisnes, nak kaye cepat?
Baik try benda lain. Stop jela One Community eLife ni a.k.a dont be stupid.

Product ni (mesin terapi ion) tak pernah bersalah.
Tapi, orang yang run business ni dengan cara MLM, desak orang sampai sanggup berhutang, tipu kawan, buat personal loan bagai, itu ialah cara yang salah.

Ada la kurang dari 10 orang ex-student satu universiti dulu masuk eLife ni.
Camane diorang boleh join pon aku tak tau. Tapi leader diorang tu, keje kat HKL, tapi bukan doctor, pegawai dalam bidang kesihatan.
Dulu, orang panggil die dgn nickname die je, skarang ni, da jadi orang besa la katekan, kena panggil "Encik" walaupon sebaya. Pecaye? haizz

Sebab konon2 die bagos sangat, ramai la budak Uni aku ni, esp yang tak dapat keje lagi, yg dah keje tapi nak lompat keje, masuk benda ni.

Salah ke diorang nak bisnes?
Memang tak salah nak bisnes. Tapi, takyah la sampai tipu orang, buat orang sakit hati, kena pinjam duit ribu2, buat loan, sampai smua orang pon rase trauma kalau dapat SMS nak pinjam duit.

Camane susah pon aku, akan ada rasa malu nak pinjam duit dari rakan-rakan, lebih2 lagi yang tak bape kenal, tibe2 nak pinjam duit. Kalau bestfriend pecaye la jugak. Tapi, kalau fikir, sebab bukan best friend la die berani buat camtu, sebab kalau tak baya balik pon, nak gaduh pon, die takde rase bersalah. Kan?

Biasenye taktik orang eLife ni, mula2 nak pinjam RM3,000.
So, mula la die nak pinjam RM500 dari 6 orang kawan.. Taktik die memang kena pinjam skali banyak. Sebab kalau pinjam RM100, nak kne cari 30 orang plak.. So, kalau pinjam rm500, mungkin ade lagi yg mintak tawar, dari RM500, 400,300,200, last2 dapat RM100 je?? ade pulak yg boleh bagi RM50.
So, die akan send SMS nak pinjam skali banyak..

Heran, apsal die tak berani call?
Sebab, statement call ni storyline die boleh bertukar2.. Bukan senang nak tipu.. Kalau 30 orang call die serentak tanye knape nak pinjam duit, pengsan la kann..so, SMS je.
Phuii

Dan, ade yg aku paling takleh blah, siap ade yg cakap, family sakit, nak pinjam duit, nak buat treatment, dan yg paling best, dan terkini, nak pinjam RM30,000 sebab nak beli mesen ni untuk buat treatment.
So, boleh tak engkau sebagai kawan, buat loan untuk aku?
Perghhh.. gile ke nak buat loan untuk org yg takde pertalian darah? Kalau die kaye raye takpe. Personal loan bukan shortcut, dan akhirnye akan sengsara jugakkk...

Lagi satu, mase korang join eLife ni, memang la die cakap ukhwah persahabatan sangat erat konon. Pastu dengan orang lain takleh pecaye sebab kata2 orang lain akan menjatuhkan semangat kite konon. Dan, bile aku tengok orang yang dah quit eLife ni, diorang trus buang kau dari hidup diorang.
Sangat bertentangan prinsip a.k.a kawan sebab duit.

Rase macam sedih gak la. Ramainye orang bodoh melayu join. Sesungguhnye, takde cara senang nak dapat duit. Dan dpd korang invest atau buat loan dgn kawan2 dan dapat cacian dari kawan, putus kawan untuk dapat pinjam RM3,00 atau RM30,000, baik la korang pegi invest duit tu buat bisnes lain.

Sila jangan tertipu. Sesape yang nak sample SMS dari ramai penipu eLife, please contact me =)

Comments

S Marni A said…
hahahaha... mcm pernah terkena yg 500 tuh, n yg loan tu pun pernah dgr org potpet2 gak ;)
nur hayati said…
bukan ko sorang, Marni. Ramai kot mangsa keadaan.. Makin truk la skang ni. Dorg ni tak takut papa di usia tua kot.
ONESHIT2U said…
http://oneshit2u.blogspot.com/2013/06/seperti-yang-dijanjikan.html
Anonymous said…
ADUHAI>>>> sedey bila kwn sendiri bertindak tnpa berfikir
nur hayati said…
tolongla pesan kat kawan2 yg dah nak terjebak tu.. Takde faedahnye masuk benda ni.. Baik jadi agen insurance..
Anonymous said…
boleh send skali sample sms tu? send ke hazwan_grunge92@yahoo.com
Anonymous said…
nk tnye, sy baru bg borang n rm20 konon2 untuk book in. then, adakah community akn terus-terusan minta rm230 baki duit untuk jd HM? erm,, produk elife ni betul2 bagus ke atau auta je? sb dorang ckp, I.Allah period pain yg sgt kuat bole sembuh dgn izin Nya. please help me.
Anonymous said…
Sori menyampuk. Assalamualaikum.Nasib nak selidik ape jadah E life ni. Upenyer penipu.. Habis 50 burn.. Nasib x bayar sume. Pastu pakse2 org bayar. Tah ape.. Nak cite panjang sangat..
nur hayati said…
Hazwan: Jap ye..nnt bagi snapshot.
nur hayati said…
Anonymous: biasenye diorang ni akan drag korang masuk sampai jadi member. Intro die mmg suruh sit in, dengar talk, buat therapy, nnt confirm kne drag jugak..

Pasal produk, tak sure la ok ke tak. Sebab die terapi ion. Ion ni, kite memang tak dapat rasa dlm masa yg cepat, kite pon xdpt tgk dgn mata kasar. Wallahualam...

Anyway, period pain memang takde ubat stakat ni kcuali pain killer (mentrual pil). As per advice by doctor, jaga makan, amik supplement, tido yg cukup, minum air yg byk. Smua tu tindakbalas hormon.
eLife yang ini bukan penipu.
Ini eLife Payment Indonesia.
Layanan oke, bisnis online juga oke :)
www.elife.de.ki
Anonymous said…
Ape kabar semua??
Baik semua baik wow..
Macam haram diorang ni
Anonymous said…
grup yg kuang ajo mcm harem..sori kasar skit bahasa..aku g 3 kali je..then decide stop..syukur sgt2..keje down2 kan org mcm ko bujet bagus sgt..setkt bdk2 student keje technician..kepala abah ko la..stop kwn2 dr join dis perosak bangsa grup
farhanim akmal said…
yg leader dr HKL tu actually bukan doktor ke apa ke..actually he is dietition...kenal dia sebab pernah datang ke wad masa praktikal kat hKL...and tak sangka terjumpa dia masa join benda ni..nasib tak teruskan join group ni...so, sesiapa yang nak masuk group tu, fikir2 kan lah..better tak yah join langsung...anda sendiri yg merana nanti...tQ
nurul jannah said…
Emeil sample msg mangsa ke nurulshuhaimi92@gmail.com
Anonymous said…
Alhamdulillah,.bru mlm td join komuniti elife ni,.pelik btol knape sume mesra alam tlanpau sgt walhal tkde ptalian sdare pun,.siap wassap,chat tnye kabar sampai skrg,.rupanya ada udang d sbalik mee
Anonymous said…
betull rasa macam mesra alamm betullah..lepahh tu dia suruh book or bayar 250 untuk dapat teket untuk mesin tu..siap cakap..untuk mak bapak ag..ramaii budakk u saba..kadang kadang kesian pon ada..nasib bakk tak terjebakk..
Anonymous said…
JANGAN CEPAT SANGAT MENUDUH...SEBELUM NK CKP GO N TRY FIRST...I ALREADY TRY IT..AND HAVE REALLY GOOD RESULT...MY FMLY ALSO ALHMDLLH DA CHAT..MY DAD ADEW BTU KARANG N STOP AMBIK UBT N WT TREAMENT NIE OK ALHMDLLH CHAT SMPAI SKRG..SEMUA NIE DEPEND PDA DRI SNDRI JGN NK SLHKN ORG..MAAF LA BKN NK MENYEBELAHI SAPE2 TPI NIE KENYATAAN.
nur hayati said…
Dear anonymous,congrats kalau awak dah dapat good result. kami kat sini pon tak salahkan sape-sape. Nak berbisnes tu tak salah, tapi kebanyakan yg masuk eLife ni guna cara tipu. Take note; "kebanyakan". Kebanyakan = tak semua orang macamtu. So, kalau awak rase awak jujur buat bisnes eLife, takde ape yg nak terasa dalam ruangan ini. Sekian~
Anonymous said…
dah kena gak..skrang menyesal..yg introducer tu pun bangang..mnggunakan kehensemannya...tp pinjam kete aku..duit aku..huh..skng ni xtau apa yang terjadi kat diorg....mak aku darah tiggi naik sebb perubahan diri aku...aku pun xpnh pinjm duit orang..pehh..malu gler pinjam duit oraang...orang xknl pun aku pinjam..kalu nk certa mmg xkan abih..ble ingat..MALU,KECEWA, GERAM, SAKIT HATI..huh..tp nk buat mcm mana..fikir pOSITIF..ALLAH BAGI KITA UJIAN JUMPA ORANG MCM NI..
nur hayati said…
takpe la, yg dah lepas tu nak buat camane kan. Tak tau camane nak bagi awareness dekat orang yg tak sedar lagi.
Kadang2 macam kesian. Semua orang nak kaya. Tapi, nak kaya tu bukan senang. Tapi, kena ingat kalau jadi kaya sebab tindas orang pon boleh jadi tak berkat... Nak berbusiness tak pernah salah. Cuma cara tu salah..
Anonymous said…
Pelik..cerita tentang batu karang tu mcm pernah dgr masa mula2 kena tarik masuk e-life..adakah kamu salah seorang drpd df2??.. o.O sorry to say..tp sya da cuba mesin tu..doktor private sya a.k.a doktor pakar x bg cuba lagi..sbb bukan semua badan leh terima cara mcm tu..nsb baik sya berhenti awal seblum bertambah sakit..cukuplah sya follow sekali treatment terus jatuh sakit & x dpt dtg kelas 2 hari..
Anonymous said…
mtk emeilkan sample msg ke nurainshaari@gmail.com
kacakshi said…
aq baru baru ni buat ujian mri dan didapati aq sakit pastu ada sorang kawan ni ajak aq buat treatment kat KL aq ingatkan apa bendalah.. sampai2 aq tengok semua pkai smart aq sorang je pakai selipar dengan t-shirt bapak janggal. membe yg bawak aq td tibe2 pakai jaket mmg aq kata dalam hati fucked up la,,,, bila mula2 duk kat tempat reatment ada org membebel bila mula treatment pun dia panggil orang membebel kalau dorang terus terang xpe ni kata nak treatment bagai pastu suruh beli baucar.. aq menggunakan kepakaran ayat supaya aq terlepas untuk malam tu je,, then aq x contact lg membe aq tu,, bapak bullshit cara diorang,,kalau nak jumpa dorang hari isnin korang g kat kedai mamak kat hartamas pelita nasi kandar.. korang leh tgok dorg ramai biasanya pukul 11 mlm keatas dorang lepak.. tgok la mcm mna dorg kencing orang baru,, siapa dtg dgn membe kalau x kuat mmg korang akan beli kupon tu..
ps:treatment dia may be ok cuma xnampak hasil dia aq cuma benci cara dorang pujuk aq beli kupon tu macam memaksa,,
Anonymous said…
assalamualaikum,,korangggg, I pun nak share jugak pasal menda alah ni haa. Actually ada sorang guy yg I kenal kat kampus then dlm mggu lepas jugak lah dia contact I tibe2 ajak teman die pegi satu event beauty something like that lah. I kan pempuan so bile dgr ade event pasal beauty talk tu apelagi rase eksaited gila lah kan. Die cakap die dah bayar mahal for event nie tapi disebabkan sorang mmbe die cancel last minit die ajak lah I. At first I rase dah macam something je, sebab dlm kete dorang asyik talk about the future. asek tanya2 lah I nie ada impian yg macam mane, then kalau ade duit you nak beli ape. I just like apekebendaaa dorang tanya aku pasal impian bagai nie. I still blur lah kan. Then dipendekkan cerita, sampai lah the weld, kat situ I nampak sumeorg pakai cantik2 smart2 dlm mall tu. I pon tak tau lah ni event ape siap ada stgh tu pakai blazer bagai. pastuh bila dah nak start event ade mc yg conduct and yg part lawak gila bila die tanya khabar kat kitorg then dorang balas ape menda tah I pon tak hengat tapi kelakar lah bunyi die. dgn ade yg terpekik jerit2. then, mase talk tu okay la die terangkan pasal product tu. dah abes event tuu, yg tak leh blah dorang ajak lepak mamak. Mase tulah I dah syak dah ni mesti ade udang sbalik batu ni. mase tu mmg kene brainwash gila lah. sorang2 ahli die dtg dok bagi ceramah. alahai perit telinga nie nak dgr.tak memasal dgr die punya cerita gebang die. fuhhh dalam ati rase nak maki je, tapi I bia kan je dieorg citer, bukan fokes pon dgr dorang citer I main henfon je. Padan muka, so korang2 yg sblm terjebak dgn menda nie korang jgn amek port sgt lah, tah pape weh. to that guy yg kenal kan benda nie, plisss lah think of ur future jugak. awk tu student jugak. dgn balik malam lepak mamak tu ape dapat. just sharing :) thanks owner blog share pasal menda nie. i balik2 je dari event tu terus google pasal ni, fuh lega bila baca awk nya blog..
Anonymous said…
assalamualaikum,,, hye semua,, sy pun byk kali dgr jugak psl entry psl elife ni,, mmg xsgka la,, ok i just nk share 1 bda la kan,, sy ada frend duduk serumah dlu,, die rapat ng sy n die dah terjebak dgn elife ni,, i xksh sbb i pun ada bisnes i sdri,, so i just nk survey la apa itu elife,, so usha la kan,, nk dipendekkan cerita elife punya produk ni bgs,, tapi yg xbgsnya die pya cara approach prospek untuk join member,, yelah suruh byr rm200++ untuk member sbb die dah treatment kte n dah bg baucer untuk treatment 2,, pastu kte kne brainwash la, maki la, sbb kte xad duit,,so die suruh kte pnjm dgn semua org,, gler apa nk bisnes pinjam dgn org,, so i x sebodoh 2 nk kne tipu tapi i yg kne tipu ng member sdri sebab die nk pnjm duit n xbyr sewa rumah i,, die gunakan ayah die skt jantung n perlukan rawatan susulan so i pun bg pinjam sbb die tgk i pya bisnes ok.. xsgka sgt2 sy kne tipu,, i g rumah parents die ok je then i dpt taw die beli kete baru n hp baru tapi utang i xbyr2 pun lagi,,, choiiiii sgt,, tapi i nk nasihatkan semua org jgn la tertipu ok,, pergi mkn kat mamak kte kne bayar, pastu naik kete kte plak klu nk melepak,, lepak xdpt apa2 pun,, kta sharing tapi xpun,, menipu je lebih,, cakap nk gah tapi habuk pun xad,, pangkat besar tapi pki myvi,, then cara ajak join memaksa,, sory la ye spe2 yg join elife ni better korg kluar sebelum byk lagi duit uols habis tp xdpt pulangan,,,tq
D&L karaoke said…
hm maaf lah menyampuk tapi kan elok bile kite mencuba terim hakikat sebenar nya mesin ion ni bagus sy bukan ejen e life ke apa..sy ni penguna pruduct tretment tu ja sy x kesah kene beli vocer ke apa ..sebab product treatment ion on ni memamg bagus Allhamdulilah bagus sangat kalau nak join advanture e life tu x salah kalau nak mencari duit lebih dan die bukan nya mlm..cume korang jew yg pendek akal menilai bende ni..e life ni dah menapak kat malaysia ni dah 4 tahun dan ramai dah mencuba nya banyak yg menunjukan hasil yg positif . x dew kene mengena denga apa yg korang merepek kat atas tu kalau koe rang x suka join advanture korang guna ja lah treatmen dia..apa susah..
Anonymous said…
Persoalannya skrg....kt nk gna treatment tu tp upline dok sbuk sruh bw prospek....any explanation...
Anonymous said…
Semlm aku bru join diorg nya bowling di Time Square yg dianjurkan oleh 1 komuniti.aku diajak oleh sorang gadis yg aku knal di satu laman sosial.aku diajak sbb ada tournament katanya,tp bl aku on the way ke Times Square aku rasa xsdap hati sbb aku ternmpk phone driver tu tulis DF .........Aku mula terfikir DF utk apa gaknya....Mcm MLM je.....Aku hanya diam je mls nk bertanya...tpi slps bowling aku dibwa ke hartamas utk lpk mkn....kemudian aku disruh utk cba treatment tu....xdptlah sbb aku nk kje pg tu....tp mmg btl lah...diorg ni peramah,segalanya ditanya....Aku pun cuba siasat apa itu e-life...trus aku jumpa blog ni....nasib baik aku siasat awl2 seblum terjebak dlm komuniti ni....
Anonymous said…
Hi..salam...
Sorry menyebok sikit..
I have an idea to help you guys to solve this problem...
As a person yg terlibat or terkena ngn bisnes mengarut ni, y not korg pegi report kt Bank Negara? Report under AMLA (anti-money laundering and anti-terrorism financial Act).. Bukan ape, kalo x, nnt makin lame makin ramai ler kne tipu.. Sbb korg ade experience, better report.. Just my 2 cent,. Peace!
Anonymous said…
Nasib baik jumpa blog ni... saya berkenalan dgn sorang ahli tu secara xsengaja. Mula2 saya pelik kenapa mereka terlalu ramah mcm dah kenal berpuluh tahun. Dia ajak sy ke hartamas utk homeopathy treatment katanya. Lpas treatment tu sy diajak ke mamak lpastu mulalah dia bercerita n suruh sy isi borang. Ada life insurance skali katanya. Dia paksa saya bayar full. Saya sebenarnya ada duit masa tu tp sbb sy xyakin pd benda tu and cara mereka approach kita tu xprofessional langsung . Sy booking dulu rm50, mula2 dia xbagi, siap paksa saya pergi atm kuarkan duit tp sy buat xtau je. Lama2 dia kata ok tp muka dia n kawan dia dah lain. Choiii. Haha.Dah la xtanya pndapat kita sama ada kita minat ke x nk ambil voucher tu.Lepastu mereka tunjukkan sy produk2 yg mereka ada. Mcm pencuci muka etc. Apa yg buat saya curiga adlah , kenapa agaknya kulit,muka dan badan mereka tidak jd seperti yg sepatutnya sedangkan mereka mggunakan produk itu. (Sorry) .dan lagi 1 kbyakkan dr mereka student, ada yg dr kampung , tp sy pelik mana mereka dapat duit beli n pkai produk2 elife yg sememangnya mahal giloss ni.. tp.disini sy kena mengaku lah, mula2 tu sy rasa cam kagum jugak lepas dgr diorg bercerita and konon rasa beruntungla kenal ngan diorang.ada yg engineer lah, doctor. Pastu yg student2 sume gempak2 engineer , medic bagai.appearance masing2 memg baik lah, xnmpak langsung mcm ada niat xbaik etc.nmpak ikhlas sgt tau. Perghh. Haha.. boleh tak minta balik rm50 tu????
nur hayati said…
Hello all~ i saw few comments here that wrote some feedback regarding ion treatment. Again, i just want to highlight here that, I don't even mention in this blogs that ion treatment is bad for your health. My concern is just the model of the business is wrong. Even eLife is not new (as mention by one of our commentor here - it is already 4 years). Anyway, for business perspective, 4 years is still considered new, the market is not matured yet. Please do some survey and benchmarking before giving any statement. And, for those eLife supporters, may i know your success rate in curing or treating and improving ones health? Within 4 years, you should provide us some good data, certified by Ministry of Health Malaysia please. It is just useless talking without solid data. And, please provide your market penetration, and eLife business history. And please, not a feedback or testimonial from family members which is just bias feedback.
Anonymous said…
Ko jelah go n try. Kitorang x try pun xpe. Pastu nak pesan, hidup ni jangn nak menipu je tak berkat ko tahu kan? Nak meniaga tapi nak paksa2 orang apekes? Nabi ajar macam tu ke??
Anonymous said…
Sis, saya setuju sangat dengan kamu. Rasa geram sangat sebab saya pun dah tertipu. Nasib baik baru bagi rm50 je.
Teacher Fyra said…
assalam saya pn baru je g treatment ne dua kali,yg ajak sy g bnda ne pn dlu ex uitm jgk..nama dia anip bdk perladangan ke ape tah,mse 1 st pegi tu naik ktm je alasan dia knon nak merasa naik ktm..then bile da g treatment tu dorg ajk lepak kat mamak Pelita Nasi Kandar hartamas ingtkn mkn dorg belanja tp hampeh kne byr sndri..Siap kne brainwash kaw2 kot,kali kedua pegi siap ade talk dr DF Iju ke ape tah name dia,lps tu blk dorg ajk g hartamas lg7kne brainwash lg (rase nak maki je sekor2) cara dorg tu mmg memaksa gila kot smpai guna mak ayah segala bagai..Gila ape nak suruh byr rm280 semata2 utk voucher tu?bg student 1st sem degree ,mcm sy ne 280 tu besar kottt (biasiswa pn xdpt lg weh nk suh byr bnda tu..Balik pn smpai 1-2 pg gila lah,smpai je bilik terus google cri psl bnda ne alhamdulillah sy belum terlambat..thanks tu owner blog sbb berjaya bg kami sedar b4 terlambat..
Anonymous said…
Huhu same la kite, dah kaya sgt ke si anip tu, ee geram ble teringat, cam ngek ngok.. lagi2 si mira tu asyk mengutuk je, pling x leh bla upline si anip, btw dah plai beatle ke?

Popular posts from this blog

Sambung belajar atau kerja?

Tujuan i tulis kali ni dengan harapan dapat bantu orang yang masih lagi berfikir atau dalam dilema. Nak sambung belajar ke atau terus kerja.. Sama jugak macam kite yang dulu. Still blog walking untuk tau macamana hidup lepas sambung belajar dan kerja.

I cuma nak share. Dulu lepas spm i sambung matrik setahun dan terus grad dapat degree. Alhamdulillah perjalanan tu dipermudahkan tuhan. Dari segi bantuan keewangan pulak, masa degree tu dapat tajaan jpa. So takde concern nak langsaikan pinjaman ptptn. 
Lepas almost nak grad tu, ada apply nak sambung master terus. Siap pegi interview dekat UM, dan apply USM untuk course Msc. Family jenis tak kesah nak sambung belajar. Tapi kite cam segan nak tanya boleh tak nak pinjam duit untuk sambung master dekat parents. Hurmm..
Walaupun i rasa parents akan bagi pinjam kalau mintak, tapi i choose not to. Cukup lah sampai degree. Yg lain kena berdikari sendiri. Lepas grad i kerja jadi RA kat usm. Konon ada niat nak sambung master by research. Tapi rasa…

Soalan berkenaan MBA. Walau dah muak, saya jawab

First of all, thanks to Allah and everyone especially my friends that always help me along the way. Dah complete pun sem 3. Next week dah nak masuk semester 4. Yeay!😃
Diskesempatan ini, saya ingin menjawab soalan ringkas yang sering ditanya oleh rakan-rakan sebaya dan jugak yang tak sebaya pasal MBA. Kadang-kadang sakit jiwa juga nak menjawabnya. Tapi, ada jugak baiknya kalau tanya dari tak tahu kan?
Soalan1: Dapat naik gaji tak lepas dapat MBA Well, depends pada company nak bagi increment atau pun tak. For me, no increment walaupun kau dapat PHD sebab company yg kerja sekarang akan bagi gaji ikut skill. So, kalau kau rasa lepas MBA skill kau akan bertambah dan melimpah-ruah, confirm kau akan naik gaji. Trust me!
Ada je company yang akan naikkan gaji lepas dapat MBA.  But, sila lah fikir positive terutamanya kalau kau dah setuju nak sambung belajar MBA, apa motif kau yang sebenar? Nak naik gaji? Self-improvement? Mengejar title? Atau apa? Fikir baik-baik tau.
For me, I sambung MBA se…